71
Следвайте ни

1117 учат онлайн в Пловдив, ще има ли превключване за всички?

Броят на карантинираните паралелки в областния град скочи от 25 на 39 за седмица, в малките общини обаче намалява

viber icon

1117 ученици от Пловдив към момента учат от разстояние в електронна среда заради наложена карантина или принудително преминаване онлайн заради повишен ръст на заболелите в училището. Данните са към снощи и бележат  покачване спрямо миналия вторник, когато децата пред екраните у дома под тепетата са били 745. Регионалното управление на образованието прави засичане в края на деня всеки вторник, за да следи процесите.

Има ясно изразена динамика, каза временно изпълняващата длъжността началник на РУО-Пловдив Антоанета Кърстанова. Най-чувствителен е ръстът в Пловдив, а в общините от областта се наблюдава обратна тенденция – намаляват карантинираните паралелки. В Пловдив към вчера вечерта те са общо 39 при 25 миналата седмица.

В същото време в Асеновград броят им пада от 7 на 3, което прави 59 деца в онлайн обучение. В Раковски пък карантинираните паралелки са се стопили от 6 на 1.

Процесите обаче са много динамични, защото част от карантинираните се връщат на училище, но други излизат в обучение от разстояние, направи уговорка Антоанета Кръстанова.

Запазва се тенденцията по-малките общини да са по-малко засегнати. Но тази седмица има и такива, които миналата  са били изцяло присъствено, а сега имат паралелки в ОРЕС. В Сопот е 1, в община „Марица“ – 3 в две населени места.

Към момента няма паралелки в онлайн обучение в Първомай, Хисаря, Стамболийски, Садово, Раковски.

Единственото училище в Пловдивско, което е изцяло в режим на обучение от разстояние в електронна среда, остава ОУ „Райна Княгиня“. Там заповедта е за 2 седмици – поради заболеваемост над 10% и много заболели педагози. Срокът изтича на 29 октомври, но учениците ще се върнат в клас на 2 ноември, тъй като Денят на народните будители е почивен в системата на образованието.

От тази седмица присъствено се върнаха ПГТСТ „Гоце Делчев“ и ПГТ „Проф. Асен Златаров“, които предходната седемдневка бяха онлайн по заповед на министъра.

В четвъртата вълна на ковид са много малко семействата, които по свое желание са избрали ОРЕС като форма за обучение на децата им. Молби и одобрение за това има само за 24 деца от цялата Пловдивска област, каза Антоанета Кръстанова. При предишните пикове на заболеваемостта се наблюдаваше лавина от заявления, като Пловдивско бе с ред областите с най-много деца, които учат от къщи по желание.

От Регионалното управление на образованието не разполагат с данни за броя на учениците, болни от ковид. Сводките на РЗИ от последните дни обаче сочат тревожно покачване на случаите в учебните заведения. В понеделник положителните случаи бяха 19 в 13 училища от областта и 3 в 3 детски градини. Във вторник бяха регистрирани още 33-ма заболели в 20 училища и 4 в 4 детски градини.

Предстои ли превключване онлайн?

Към днешна дата заболеваемостта в Пловдивско е вече 505,6 на 100 000, с което навлиза в тъмночервената зона. За евентуално преминаване към онлайн обучение обаче са важни нивата по общини. Причината е, че според вчерашната заповед на здравния министър при 14-дневна заболеваемост между 500 и 750 на 100 000 в училищата започва ротация на паралелките, но само в тази община. Графикът се одобрява от МОН и само 50% от учениците може да учат присъствено.

При заболеваемост в по-ниската зона – 250-500 на 100 000 въртенето започва в случай, че отсъстват 20% от учениците и под карантина са над 30% от паралелките. Тогава графикът се одобрява от директора на училището.

Ако обаче се навлезе в зоната на заболеваемост 750 на 100 000, предстои преустановяване на присъствените учебни занятия във всички училища.

При всички случаи решението за смяна на режима на обучение се взима от министъра на образованието.

По силата на същата заповед  от утре учители и ученици от 5. до 12. клас ще носят маски задължително и в час. За всички часовете по физическо възпитание ще са само на открито. Няма да се допуска смесване на паралелки при провеждане в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна среда.

Спират присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие, клубове и школи за деца. Присъствено в университетите пък могат да са само тези, които имат Зелен сертификат.

Където се учи на място, трябва да се спазват насоките, които МОН издаде в началото на учебната година. Проверките на РУО-Пловдив не са открили сериозни нарушения при съблюдаването им. Има известни отклонения от графиците за почистване, каза Антоанета Кръстанова и изрази надежда, че правилата се спазват и когато проверяващите не са в училището. Постоянно се напомня за носенето на маски.

20% от учителите няма да се ваксинират, дори да трябва да напуснат

По данни на синдикатите 41% от заетите в сферата на образованието у нас твърдят, че са ваксинирани, а 36 на сто – че имат антитела. Всеки пети категорично отказва да се имунизира срещу ковид при каквито и да е обстоятелства, дори да трябва да напусне работа.

При това положение няма как да се организира тези 20% да преподават онлайн, а другите – на място, защото няма кой да овлядава децата в класната стая.

Според националния лидер на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров решението засега да не се въвежда Зелен сертификат в училищата е разумно. Както „Марица“ писа, профсъюзите са на мнение, че такава мярка няма да е  ефективна, щом не се тестват децата. За тях към това може да се пристъпи при съгласие на 90% от родителите, което е непостижимо при сегашните нагласи.

Още преди дни пред „Марица“ д-р Юлиян Петров предупреди, че при налагане на Зелен сертификиат в образованието има риск 30% от заетите да не спазват изискването или да напуснат, което би създало голям проблем кой да преподава. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Онлайняно ще живеете

Онлайняно ще живеете

20.10.2021 | 12:55

Онлайняното обучение ще роди онлайняни бъдещи кадри При онлайняно обучен лекар да идете Онлайнян шайфьор да ви гази Онлайняри

Отговори
3 4
Смела жена е

Смела жена е

20.10.2021 | 12:09

Единствено директорката на Райна княгиня действа адекватно и защити учениците си

Отговори
9 1
Запознат

Запознат

20.10.2021 | 12:50

И 1 клас децата излизат тъпанари..ела да видиш как се учи дете 1 клас онлайн да пише и смята..

Отговори
3 1
Daskal Enq

Daskal Enq

20.10.2021 | 16:13

Тогава защо не ги изискват задължителни сертификати за училилките кати толкова ги е страх от децата?

Отговори
2 0
Гаранция

Гаранция

20.10.2021 | 12:04

Онлайн обучението гарантира - произвежда неграмотност; създава проблем за родителите; не оставя почивен ден за даскалите. Това е моментна алтернатива, но вредна за бъдещето на учениците и студентите. Живия контакт учител-ученик няма алтернатива.

Отговори
6 4
А университетите кога ще преминат задължително онлайн

А университетите кога ще преминат задължително онлайн

20.10.2021 | 11:54

Учебния процес в университетите задължително да бъде неприсъствено. Половината преподаватели и студенти неофициално вече са болни.

Отговори
10 2
Не в последния момент

Не в последния момент

20.10.2021 | 11:47

Кажи от кога децата ще бъдат онлайн. Ние родителите трябва да се подготвим и организираме. Пълно бездействие!

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?