71

110% по-високи сметки за ток в детските градини в Пловдив, плашат със затваряне

Ако трябва, ще ги дофинансираме, но няма да позволим да затворят, увери зам.-кметът Стефан Стоянов

Увеличението на цената на тока повиши двойно и тройно сметките за електричество в детските градини, а директорите в Пловдив са изправени пред невъзможност да поемат този разход всеки месец с настоящите бюджети. И алармират, че ако не се намери вариант за погасяването им, заведенията за най-малките може да затворят.

В сравнение с декември миналата година увеличението е  средно със 110%, потвърди зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Последната сметка в ДГ „Мирослава“, където и отоплението, и готвенето са с електричество, е на стойност 3000 лв., а предишната била 1100 лв. Това е троен ръст, а EVN предлага нов договор с още по-високи цени.

ДГ „Светла“ пък има да плаща 2400 лева, вместо 1100 лв. Отделно обаче разходът за газта е още 3000 лв., каза директорката Людмила Тошева. Учебното заведение се отоплява на газ, но котелът се пуска с ток, а готвенето е изцяло на електричество. Разходът по двете пера става още по-страшен. На практика ни трябва удвоен бюджет, за да можем да го посрещнем, пресмята грубо директорката. По цените към момента сметката за енергията е колкото целия делегиран бюджет за местни дейности.

„Договорът със старите цени ще бъде заменен с нов. Ако не подпишем с EVN, отиваме на свободния пазар. Няма специална политика за нашия сектор“, в безизходица е Тошева. Опитва да прави икономии, но вариантите не са много при необходима температура в помещенията поне 22 градуса.

Шефката на ДГ „Зора“ Дора Янева пък има да топли две сгради, тъй като учебното заведение обединява и бившата ДГ „Искра“. Разчита на преходния остатък от миналата година, за да покрие разликата в сметките за ток. Няма друг начин да ги погаси към момента, тъй като всички детски градини сега разполагат с 1/12 от миналогодишните си бюджети. Причината е, че още няма държавен бюджет, не е определена формулата за изчисляване на делегираните бюджети, за да се направят тазгодишните за учебните заведения.

Янева вече е подписала нов договор с EVN, в който цената на тока е с 30% нагоре. Трудно е да се проектира това напред във времето, защото са възможни още промени на цените. В същото време директорката не смее да прави сравнение в абсолютни стойности спрямо миналата зима –  тогава при локдауните детската градина работи само с дежурни групи за децата на медиците и разходите са били по-ниски от обичайните. Именно затова обаче сега има известен резерв, останал от миналогодишните пари.

Единният разходен стандарт да се повиши и да има допълнителна подкрепа от Общината, предлагат директорите.

Няма риск от затваряне на детски градини, успокои зам.-кметът Стефан Стоянов. И на свой ред обясни, че се чака рамката на държавния бюджет, за да се направи формулата за финансиране на детските градини в Пловдив. Той обаче уточни, че 98% от образователната структура под тепетата е на газ и парно, като в детските градини електричеството е основно за готвене и осветление. Освен това сградите са санирани. Ако е необходимо, ще осигурим допълнителни средства, но няма да допуснем затваряне на градини заради непосилни сметки, гарантира Стоянов.

Училищата в момента разполагат с 30% от миналогодишната си издръжка до съставянето на новите бюджети.

За учебните заведения, които са сключили  нов договор с ЕVN, повишението е по-плавно, при останалите доставчици скокът е по-рязък.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЛЛЛ

ЛЛЛ

20.01.2022 | 13:05

КАКВОТО ГЛАСУВАХТЕ ТАКОВО ПОЛУЧИХТЕ

Отговори
4 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?