2374

100 000 ученици получават подкрепа по проект „Успех за теб“

Близо 100 000 деца и ученици ще получат обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие по проект „Успех за теб“ по новата програма „Образование“ – 2021-2027, финансирана от ЕС. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при подписването на договора по програмата заедно с проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на ИА "Програма за образование" и ръководител на Управляващия орган.

Това е първият проект, изпълняван от МОН, който ще бъде финансиран по новата програма, по процедура „Обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училищното образование”.  Финансирането е в размер на 151 123 000 лева.

Освен самите деца и ученици, чрез дейности по този проект ще бъдат обхванати и техните родители, каза проф. Сашо Пенов. В проекта има заложени и обучения на над 4000 педагогически специалисти и непедагогически персонал. Тук се включват и образователни медиатори, социални работници и други непедагогически кадри. В дейностите са заложени занимания по интереси, междуучилищни дейности и допълнителни обучения по учебни предмети. Идеята е учениците да преодолеят затрудненията в ученето и да преминат по-плавно през етапите на образование.

Тази е първата от серия операции, насочени към обща и допълнителна подкрепа за училищното образование. През тази година се предвижда да бъде обявена аналогична процедура и за детските градини, съобщи изпълнителният директор на ИА "Програма за образование" проф. Георги Вайсилов. Той припомни, че Програма „Образование“ има обща стойност около 1,9 млрд. лв., което е два пъти повече от средствата в предходния период в рамките на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Проектът „Успех за теб“ е фокусиран основно от 1. до 7. клас. Поставя се акцент върху кариерното ориентиране на учениците, за да могат да направят своя информиран избор, особено след 7. клас на къде да продължат образованието си. Има възможност и за подкрепа по български език и литература на ученици от гимназиален етап, за да могат да се представят успешно на държавните зрелостни изпити.

Друга част от дейностите са за деца със специални образователни потребности. Със средства по проекта могат да се назначат специалисти – ресурсни учители, психолози, логопеди, включително медиатори за тези, които са от уязвими групи. От една страна децата в риск се подкрепят  в подготовка по учебното съдържание, а от друга – чрез рехабилитации и терапии, психологическа подкрепа и др. И за двата вида подкрепа могат да се назначават специалисти, които да работят в училищата с тези деца, като тук се включват ресурсни учители, психолози, логопеди, социални работници. Училищата ще получават финансиране за работа с деца с изявени дарби, за тяхната подготовка в областта, в която те развиват своите заложби и способности.

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

27.01.2023 | 14:46

ПАРИ ПО ПРОГРАМИ ЗА ВСИЧКИ ПО РАВНО....

Отговори
4 0
Зорница Иванова

Зорница Иванова

28.01.2023 | 09:13

Само за ромите , те така и не влизат в час , покриват ги и им плащат за това.

Отговори
0 0
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

27.01.2023 | 14:45

НИКАКЪВ ЕФЕКТ ОТ ТЕЗИ ЕВРОПРОГРАМИ ПРОСТО ЛАПАНЕ НА ПАРИ И НАБУТВАНЕ НА НАШИ ХОРА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С ТЯХ...... ТЕЗИ ПАРИ ТРЯБВА ДА СА ЗА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. КАКВИ СА И КОИ СА ТЕЗИ 100 000??!!?!?!..ЕТО ТОВА Е МЕТОДА ИНАЧЕ СТАВА КАТО ПАРИТЕ ЗА РОМСКОТО ВКЛЮЧВАНЕ И ИНТЕГРАЦИЯ....НАПЪЛНИХА ГУШАТА ВСИЧКИ ЦИ.ГАН.СКИ ЛИДЕРИ...И СЕ ПРАВИХА НА АГИ С ЧУЖДИТЕ ПАРИ А ЦИ.ГАНИТЕ ПРОСТИ И НЕУКИ ... НЕ ПРИЕМАЙТЕ ТАКИВА ПАРИ ПРАВЕТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗУМНИ ДЕЙСТВИЯ СПЕЦЕФИЧНИ ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА НЕ ПОД ШАБЛОН ЕВРОПЕЙСКИ НАЧИНАНИЯ...ОВЧО СТАДНО Е ВСИЧКО ОСТАНАЛО КОЕТО СЕ МЪЧИМ ДА ПОБЪЛГАРЯВАМЕ... И СТАВА ХУБАВА РАБОТА АМА МАЛКО ЦИ.ГА.НСКА... МАЙ ЦЕЛИЯ НАПЪН Е ДА УСВОИМ ЕДНИ ПАРИ......

Отговори
8 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?