Следвайте ни

10 въпроса за висшето образование

„Пловдив Тех Парк“ АД с остра критика към образователното статукво в България

viber icon

Повече от три години „Пловдив Тех Парк“ АД  се бори за откриване на Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“ (МВУИЕЛ). Мотивите на учредителите за откриване на това ВУ са за интернационализация на българското образование, и то в най-перспективното професионално направление „Информатика и компютърни науки“. Акцентира се върху приложението на Изкуствения интелект и Блокчейн технологиите в Платформената икономика и подготовката на специалисти, необходими за дигиталната трансформация на индустрията, бизнеса и обществото - Професиите на бъдещето. След две проверки от Експертната комисия, на 03.02.2020 г., НАОА дава положителна оценка на Проекта за ВУ, но отново се чака - 25 февруари 2021 г., за да се приеме Националната карта на висшето образование в България.

   „Управлението на висшето образование в България не отговаря на световните тенденции” - това е една от констатациите в гневното писмо, с което създателите на Проекта за МВУИЕЛ се обръщат към образователния министър за вземане на незабавни мерки за промяна в статуквото. Учредителите са категорични, че образователният процес в България не може и не трябва да  продължава по пътя на индоктринацията и формалната педагогика. Образованието е национален, а не индивидуален проблем и като такъв трябва да води до икономически просперитет. В този смисъл катастрофалната липса на иновации и еволюции в българското образование, ръководено от статуквото и без пазарните механизми на конкуренцията между ВУ, както и огромният бизнес с чуждестранните студенти, е поредната тъжна класация на България.

България въведе изключително тежка държавна регулация на свободния пазар на образователни услуги и невероятна централизация на управлението на висшето образование. Пример за това е създаването на Национална карта на висшето образование, която все още не е приета и „мораториумът“ върху откриване на нови ВУ все още продължава. 

Учредителите на Проекта за МВУИЕЛ, които са над 30 000 физически и юридически лица, заедно със своите международни партньори от индийски научно-образователни организации и технологични фирми, подкрепят безапелационно Решението на Комисия за защита на конкуренцията от 17.09.2020 г., че приемането на Националната карта ограничава конкуренцията, която е най-мощният двигател за повишаване на качеството на висшето образование в България.

Екипът на проекта поставя 10 неудобни въпроса, които касаят не само забавеното откриване на МВУИЕЛ, но и съдбоносни за българското образование проблеми. Ето част от тях:

1. Кога Министерският съвет ще приеме Националната карта на висшето образование в Република България?

2. Докога в България нормативно ще се унищожава свободната инициатива, а регулациите ще са само в полза на статуквото?

3. Как ще се повишава качеството на висшето образование без конкуренция и натиск от нови участници на пазара на образователни услуги?

4. Защо България, която беше международно призната с качеството на образователната си система, трябва да се отказва от външния пазар?

5. Защо акредитацията на висшите училища не се извършва от международен (европейски) орган, а от „независима“ агенция (НАОА), в която работят преподаватели от държавните университети?

6. Кога и кой най-после ще оцени усилията, разходите и рисковете на учредителите от „Пловдив тех парк“ за създаването на Международно висше училище?

Учредителите искат да бъдат чути, искат справедливост и законност и настояват отговорните органи да изпълняват своите задължения в интерес на страната, защото принципите на демокрацията и разпоредбите на българската конституция налагат равнопоставеност на субектите в стопанска дейност. Така се предотвратява злоупотребата с монополизма и държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага.

   Пълния текст на писмото прочетете на уебсайта (в проект) на МВУИЕЛ „Махатма Ганди“ - www.mvuiel.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

фгт

фгт

04.03.2021 | 22:14

дрисъците доносници от пловдивския университет пречат

Отговори
0 0
Батко

Батко

04.03.2021 | 20:16

Ама рушвет платихте ли си? Най-вероятно, не.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?