Следвайте ни

10-те бона такса в МУ не отказаха мераклиите за платено обучение

viber icon

Ръстът на таксите за платено обучение в Медицинския университет не отказа кандидат-студентите да пробват силите си в тази форма. 137 от издържалите изпита по биология и химия, които обаче не са сред приетите по държавна поръчка, подадоха документи. А 84 от тях стават първокурсници според излязлото днес първо класиране за платено обучение. 

От тази година те ще плащат по нова тарифа – 10 488,09 лв. на година за специалност „Медицина“, 8032,98 лв. за „Стоматология“ и 9446, 70 лв. - за „Фармация“. Повишението, което достига разлика до 3 бона спрямо досега сключвани договори за такса от 7090 лв., предизвика вълнения сред желаещите наесен да са първокурсници.

От вуза обаче твърдят, че никой от подалите документи не е повдигнал въпроса за размера на сумата, която ще трябва да внесе, ако е в списъка на приетите.

Най-голям е напливът да се учи медицина – 82-ма кандидатстват за платената форма за 30 места, като на този етап последният става първокурсник с бал 29,02 при максимален възможен  във вуза 36. На този етап вече няма квоти и навярно всички новоприети ще са жени, тъй като са с чувствително по-високи резултати от мъжете.

Да учат платено стоматология пък искат 31 младежи при 30 места. Така за момента само един не успява да влезе в списъка на класираните, който завършва на бал 24,38 – малко над минималния 24, с който МУ-Пловдив приема първокурсници.

За „Фармация“ местата са повече от желаещите – 40. Документи са подали 24-ма и са приети с  минимален бал 24,52.

Ако са доволни от резултатите, класираните трябва да се запишат до 15 ч. на 30 юли, след което ще се завърти и втори тур за платена форма на обучение.

Днес излезе и четвърто класиране за останали единични непопълнени бройки в държавната поръчка. В медицина то носи късмет само на едно момиче с бал 32,96 и на 3 момчета с резултати от 29,70 до 29,30.

В „Стоматология“  са класирани 5 жени, като минималният бал пада до 29,52, и трима мъже, от които последният е с 28,74.

Пет момчета се класират в последния момент и за държавна поръчка във „Фармация“ – с балове между 28,58 и 24,50.

Как набъбнаха годишните суми

Сформирането на таксите става по регламент на национално ниво със Закона за висшето образование, в който настъпиха промени през февруари. 

До увеличението, което прави таксите в платена форма в МУ-Пловдив по-високи спрямо другите вузове, се стига при следването на нормативно разписаната методика  за финансиране на професионални направления. Тя формира годишната държавна издръжка -  9248.09 лв. за специалност „Медицина“, 6832, 98  лв. за „Дентална медицина”  и  8246.70 лв. за „Фармация“. Към тези суми се добавят от държавния бюджет пари за издръжка, които се определят на базата на диференцираните нормативи по професионални направления: базовия норматив – 693 лв., коефициент, който за магистърските програми на МУ-Пловдив е 8.50, и коефициентът за комплексна оценка за качеството на обучение, определен по методологията на Националната рейтингова система на висшите училища. Таксата за обучение на студентите платено обучение се определя, като към тази сума се прибави годишната учебна такса – 1200 лева за първи –трети курс и 950 лева – за четвърти-шести курс.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

За да няма платено....

За да няма платено....

29.07.2020 | 16:58

www.urocipohimia.com

Отговори
1 3
е как, безплатни ли?

е как, безплатни ли?

29.07.2020 | 18:22

УРОЦИ безплатни ли ги продаваш, или си сбъркал заглавието, та ментиш?

Отговори
4 0
за уроците

за уроците

30.07.2020 | 11:14

Ти сигурно си от тия вътрешните, дето знаят вертине отговори и варианти предварително и ги дават на учениците си! Всички знаем чи има такава практика в МУ Пловдив!!!!! Доказано е !

Отговори
0 0
ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС:  ХАРВАРД  ЗАТВОРИХА, СУЛЬО!

ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС: ХАРВАРД ЗАТВОРИХА, СУЛЬО!

29.07.2020 | 16:45

ЦЯЛОТО КУДКУДЯКАНЕ НЕ ОТЧИТА ПАНДЕМИЯТА (А СА УЖКИМ "МЕДИЦИ"). ЕЛИТНИТЕ, АМА НАЙ-ЕЛИТНИТЕ СВЕТОВНИ МАГНАУРИ ЗАТВОРИХА КЕПЕНЦИТЕ И НЯМА ДА ИМАТ ОЧНИ ЗАНИМАНИЯ НАЕСЕН, САМО ОНЛАЙН. КОЕТО ПЪК КАРА КАНДИДАТСТУДЕНТИТЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ СИ СТРУВА РАЗНОСКАТА, ИЛИ ДА ПООТЛОЖАТ. ГОДИНА-ТРИ ... ПРОФЕСОРЯТА ША СИ КЛЬОПАТ ...СПЕСТЯВАНИЯТА ДОТОГАВА. ХАРД ЛАЙФ!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?