2374

10 книги, които да превърнат математиката в приятно занимание

За мнозина математиката е страшна. Ако родителите често повтарят на децата си, че математиката е трудна, споделяйки своя личен опит, децата им също ще започнат да се отнасят към математиката по този начин и за тях тя ще се превърне в ужасно чудовище, с което ще трябва да се борят през цялото си обучение.  Повечето хора смятат, че математиката е необходима единствено, за да се решават задачи. Но всъщност, тя е базова компетентност, която ни помага да оцелеем в съвременния свят. Ние използваме математиката в много дейности от ежедневието си, без дори да го осъзнаваме. Числата ни казват колко е часът, колко струват покупките ни в магазина, дали сме здрави или болни, колко брашно ни е нужно, за да направим палачинки. Числата и цифрите ни помагат ежедневно да общуваме и да се ориентираме в света около нас. Родителите са първите учители в живота на децата си. Те имат голямо влияние върху възприятието на обкръжаващия ги свят, включително и математиката. За децата е много по-лесно да учат чрез игра. Така те ще израснат, свързвайки математиката със забавление, удоволствие и родителска обич.  

Ето някои съвети:

Започнете отрано

 Започнете да обучавате детето си на общите математически понятия възможно най-рано. Хубаво е това да се случва основно чрез игра - използвайте всяка подходяща ситуация.  Най-мъничките могат да бъдат въведени в света на математиката чрез демонстрация на пространствени взаимоотношения, съотношения голямо – малко, вътре – вън, връзка между количество и цифра, например със забавния комплект „Моята голяма кула от кубчета”. Комплектът помага на детето да се научи да брои до десет и го запознава с цифрите и основните форми, с цветовете и с различни животни. Десетте красиво илюстрирани кубчета-кутийки са с различна големина и дават възможност за разнообразни занимания. Това превръща ученето в забавна игра, развива двигателната активност и различни умения. 

 Последователност

 Откриването на последователности помага на вашето дете да развие усещане за ориентация, ред, логика, да изгражда причинно-следствени връзки.  Дейности, които ще подпомогнат това, са игри с  пъзели, сглобяване на фигурки за игра  и кратки истории, които показват как действието се развива логично  и така  неусетно  детето изгражда рационално и логично мислене.  

 Пространствени отношения и ориентация

 Това означава да помогнете на вашето дете да осъзнае къде се намира и какви са взаимоотношенията му с околния свят. Това е основата за създаването на добра ориентация. Питайте детето коя играчка е по-голяма, по-малка, по-близо, по-далече. Насърчавайте го да сравнява своите играчки и след това да ги подрежда в съответствие с определени критерии – цвят, форма, големина, вид…(„Голямо, по-голямо, най-голямо”)

Включете  математиката в любимите дейности на вашето дете

Открийте какви игри или дейности харесва детето и включете математиката в тях. Игровите задачи в поредиците „ Докато играеш, можеш всичко да узнаеш”, „Мисли бързо, бъди пръв” забавляват децата и изграждат у тях положителна нагласа към математиката.   Може да го награждавате, когато успешно усвои различни умения като броене, събиране или изваждане. Математиката достъпна, лесна, интересна – използвана е сингапурска методика, чиято основна цел е всяко дете да разбере в дълбочина основните математически понятия, да се научи и да мисли, и да търси решения.

 Превърнете математиката в игра

 Както вече казахме, най-важното е децата да не свързват математиката със страх и неудоволствие, а с игра. Подходящи са енциклопедиите с капачета. С помощта на повдигащи се капачета и други игри, книгите по увлекателен и забавен начин запознават с основни математически понятия и действия. Получените представи и знания ще помогнат на децата по-късно с лекота и увлечение да навлязат в учебния материал по математика.   

  Математиката може да бъде много повече от решаване на скучни задачи за домашно. Малките палавници с удоволствие ще отделят повече време на математиката, ако тя им бъде представена чрез игра, например като  разрешаване на различни проблеми или загадки. С поредицата „Приключения и загадки” децата ще се превърнат в детективи, за да разрешат заплетени загадки. Те няма да бъдат просто читатели, а сами ще определят как да се развие случаят и накъде да се движи разследването. Докато се лутат из лабиринтите, разрешават загадки и търсят откраднатите картини и скъпоценности, малките читатели се упражняват да използват математическите си познания (обемни фигури, мерни единици, ъгли, успоредни и перпендикулярни прави) в практически ситуации, за да напредват в историята. В края на книгата пък за удобство са събрани обяснения на използваните математически термини.

  Покажете, че математиката е реална и смислена

 Заобиколни сме от реални математически отношения – под формата на пари, размери, време и т.н. Изтъквайте това постоянно и по различни начини. Може да проверявате и сравнявате цени, да броите дърветата или други предмети край пътя, да четете рецепти и т.н. Може да помогнете на децата да се ориентират в света на финансите още преди да започнете да им давате собствени пари. Малчуганите се сблъскват с парите, още преди да тръгнат на училище и дори събират дребни монети в собствена касичка. И това е времето, когато може да ги въведете в света на финансите. („Парите”)

Математиката е навсякъде около нас, От нас, възрастните зависи да покажем нейната полезна, забавна и интересна  страна на своите деца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

05.10.2022 | 21:29

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?