Следвайте ни

Зверството, което разтърси Пловдив: Син смаза от бой майка си и живя с трупа ѝ 10 дни

viber icon

13 ноември 2019 г. Часът е  8.30. На телефон 112 постъпва сигнал за силна миризма на разложена плът от апартамент в „Тракия“.  На място пристига патрул от Пето районно. В една от стаите униформените се натъкват на зловеща гледка. Труп на 59-годишна жена, обезобразена от нанесен побой. Арестуван е нейният син.  

27-годишният Иван живеел с майка си Лилия на петия етаж в апартамент в блок 45 на пловдивския квартал „Тракия“ . Двамата останали сами, след като бащата - главата на семейството, ги напуснал преди няколко години. Вероятно причината е, че детето и съпругата му били освидетелствани заради психични отклонения. Иван и Лилия били мирни, тихи и спокойни. Съседите нямали оплаквания от тях, не пречели на никого, живеели в разбирателство. Синът ходел до магазина, за да пазарува, и се прибирал. Не комуникирал почти с никого, но никога не е буйствал, нито се е карал с останалите от блока. Понякога майката палела кошчетата пред блокa, ходела по малка и голяма нужда до избите, но и тя не създавала големи проблеми.

Няколко месеца преди фаталния 13 ноември обаче синът станал агресивен. Често посягал към алкохола, карал се с майка си Лилия за пари. Възрастната жена не му давала, защото знаела за тежкото му пиянство, но Иван започнал да й посяга, да й крещи. Така Лилия трябвало да избира кога да търпи бруталното му поведение - като не му даде пари за пиячка или след като това се случи. Агресията се засилвала, а след известно време по лицето на майката се появили белези в резултат на честите конфликти и посегателства. Съседите често чували шумните скандали, тропане, викане и силен шум, но не допускали, че Иван би бил способен да извърши убийство.

Сутринта на 13 ноември 2019 година на телефон 112 постъпва сигнал. Живеещите в блока решили да потърсят полиция, тъй като от няколко дни из блока се носи зловонна миризма на разложено. Ужасният аромат се засилвал и хората вече започнали да мислят за най-лошия сценарий.  10 дни преди това пък домоуправителят търсил семейството, за да събере необходимата такса за входа. Тропал и викал пред вратата, но опитите му ударили на камък.

Именно така се стига до разплитането на случая. Хората обяснили, че и друг път миризмата е била нетърпима, тъй като Иван и майка му почти не се къпели, но този път била направо задушаваща.

Чавдар Борисов е бил от първите, които са се сблъскали с ужасяващата гледка. Той и негова съседка първи повикали полицията и ключар, за да отворят вратата. Когато дошли специалистите и униформените, започнали да разбиват бравата, за да се влезе в апартамента. Тогава изненадващо вратата отворил Иван. От вътрешността на жилището плъзнала миризмата на разложена плът и се разнесла из целия вход.

Полицаите влезли вътре и започнали да оглеждат стаите. В една от тях намерили трупа на Лилия, увит в найлони и одеяла. Главата й била обезобразена, имала следи от побой по цялото тяло, а на крака имала рана. Навсякъде служителите на реда газили в счупени стъкла. Предвид гледката съседи сметнали, че Иван направо е искал да разфасова майка си и да се отърве от тялото.

Психично болният син е арестуван и отведен в районното. Няколко часа по-късно си признал, че е извършил убийство. Разказал, че двамата се скарали за пари, след което й нанесъл зверски побой. След като починала майка му, той я завил, но не се обадил в полицията, защото чакал да дойдат пенсиите им, които вземали заради болестта.

Съседът на Иван - Чавдар Борисов, разказал, че болният мъж сам и доброволно се предал на органите на реда. Дори споделил с тях, че си е приготвил багажа за затвора.

Някои от съседите също са били разпитани в сградата на Пето районно. Те са споделили опасенията си, че ако Иван се върне в блока, има опасност да посегне на друг. Настояли са да бъде настанен в специализирана институция.

Работещи в района разказват, че пред жилищната сграда сутринта е имало над 10 патрулки, линейка и криминалисти. Настъпила суматоха, а когато разбрали какво се е случило, останали потресени.

Разследващите установили, че убийството е станало 10 дни преди да бъде разкрито. Това означава, че Иван е живял с трупа на майка си през цялото това време.

След задържането му в ареста, прокуратурата настоя убиецът да бъде настанен в психиатрична болница. Искането бе уважено от магистратите от Окръжния съд. Тогава пред магистратите Иван заяви, че не е осъждан, ала няколко пъти е бил в Центъра за психично здраве.

Прокурор Атанас Янков настоя обвиняемият да бъде настанен в държавната психиатрична болница в Ловеч, където да му бъде извършена тройна съдебно-психиатрична експертиза, която да даде заключение дали може да носи наказателна отговорност.

Психично болни се превръщат в убийци

Десетки са случаите през годините, когато психично болни се превръщат в убийци. Още по-чести са случаите, когато жертвите са именно родителите им. 

Едно от последните кървави убийства в Пловдив, дело на човек с психични отклонения, стана през февруари тази година в кооперация в центъра на града. 

Зверството бе разкрито на 23 февруари след сигнал от съседи. Приятел на загиналия 87-годишен Георги, който живее в същата сграда на ул. "Кавала", многократно го е търсил по телефона. Синът му Антон вдигал слушалката и казвал, че баща му не се чувства добре и не може да говори. 

Съседът се усъмнил и подал сигнал в полицията в следобедните часове на деня. Около 15 часа на 23 февруари на мястото пристигнала линейка. На пода в една от стаите на жилище на третия етаж намерили дядото в безпомощно състояние. Около него имало следи от кръв, входната врата била отключена. Установили, че жертвата била налагана по главата с твърд предмет. 

Съседите разказаха, че малко след като на адреса пристигнали полиция и линейка, се появил и синът. Всички видели, че има следи от кръв по блузата, с която е облечен, което подсказвало, че има общо с бруталното убийство. Антон се държал неадекватно и бил отведен в Центъра за психично здраве. Станало ясно, че се води на учет там и че страда от шизофрения. Пред полицаите, дошли на мястото на бруталното убийство, се държал неадекватно, заявил, че не помни нищо. 

След настояване на прокуратурата, както и по случая с Иван и майка му Лилия, Окръжният съд изпрати Антон в психиатрия.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?