46
Следвайте ни

Зверството, което разтърси България: Мъж разфасова приятеля си на парчета след пиянски запой

viber icon

Скандал за бивша съпруга между Атанас Христов и Божидар Крумов завършва трагично

На Никулден миналата година работнички от линия за сепариране на битови отпадъци в депото край Стара Загора откриват две торби с отрязани долни мъжки крайници, обути в маратонки. 8 дни по-късно в контейнер до бл. 26 в квартал „Трите чучура“ пък е открита торба с отрязани ръце. След минути мястото е окупирано от криминалисти. Те започват издирване на извършителя, като само няколко часа по-късно усилията им се увенчават с успех.  

На 1 декември вечерта приятелите 42-годишният Атанас Христов и 57-годишният Божидар Крумов решават да пият. Събират се в апартамента на по-възрастния. Жилището е на шестия етаж в блок 26 в квартал „Трите чучура“ на Стара Загора. Двамата седнали на маса и започнали да консумират солидни количества ракия и бира. Говорили по различни теми часове наред и се наливали. След полунощ обаче повдигнали чувствителен въпрос под влияние на алкохола. Пиянският запой им замъглил главите. Скарали се заради някогашна връзка на Божидар с бившата съпруга на Атанас. Спорът бързо прераснал в сбиване между двамата.  

Атанас ударил по главата своя авер и му счупил очилата. Божидар не му останал длъжен, грабнал бутилка бира и го цапнал по темето. Ударът се оказал фатален, тъй като Атанас повече не помръднал. Въпреки трупа до себе си, убиецът продължил да се налива с ракия и бира до несвяст. Няколко часа по-късно Божидар дошъл на себе си и вече осъзнал в каква ситуация се намира. Трябвало да се отърве от трупа по най-бързия начин. Как да го направи, без да бъде забелязан?

Този въпрос го тормозил часове наред, докато най-накрая решил да го разфасова на части. Грабнал сатър и ножовка. Започнал безмилостно да разчленява безжизненото тяло на приятеля си по чашка. Отрязал крайниците един по един, най-напред краката, след това ръцете. После замахнал със сатъра и отделил главата от торса. Всичко в апартамента му на шестия етаж потънало в кръв. След като приключил касапските си занимания, които продължили дълго, пъхнал в торби отрязаните и отсечени части. За да прикрие следите си, Божидар решил да разхвърли частите в различни части на града. Краката метнал до депото за отпадъци край града, ръцете - в контейнера в близост до блока. Главата също изхвърлил, но тя така и не е открита. Остава само да увие добре торса и да избере локация, за да го премахне, да разчисти дома си и да се отърве изцяло от разфасованото тяло.

Късметът му обаче му изневерил. На 6 декември сутринта работнички на  линия за сепариране на битови отпадъци забелязват две торби с отрязани долни мъжки крайници, обути в маратонки. Косите им настръхнали от ужас. Веднага следва обаждане до тел. 112. Криминалистите разбират, че става въпрос за убийство, и започват да търсят както извършител, така и останалите части от тялото на жертвата. Горните крайници на Атанас са открити 8 денонощия по-късно - на 14 декември. Торбата с отрязаните ръце е намерена в контейнер за смет на метри от мястото на жестокото убийство, а именно до блока на Божидар в квартал „Трите чучура“. Полицията продължава активната си дейност, за да разкрие престъплението. Няколко часа по-късно самоличността на жертвата е разкрита в резултат на характерна татуировка върху единия от горните крайници. Тя била отбелязана в криминалистичния регистър заради старо провинение. 

Започва преглеждане на камерите в районите, където са открити различните части. На една от тях се вижда именно Божидар да изхвърля останки от Атанас с контейнера. Видеозаписът показал как убиецът слиза от червената си кола, която била внесена съвсем наскоро от Германия на негово име. По номерата униформените стигнали до Божидар още същия ден. Те нахлуват в апартамента му и го арестуват. Криминалистите се натъкнали на ужасяваща гледка в жилището на шестия етаж. Открили торса на жертвата, обвит в найлон и подготвен за изнасяне от Филипов. Пакетът бил напъхан под  кревата  в хола, а ножовките и сатърът, с които го е разфасовал - захвърлени в банята. Без резултат остава издирването на главата на Атанас. Разследващите предполагат, че е била изхвърлена часове преди краката и е преминала по линията за  сепариране, без да бъде видяна от работничките.

Убиецът запазил мълчание и отказал да съдейства на полицията. Дни по-късно решава да проговори и да даде обяснения, но впоследствие на няколко пъти променя показанията си. Споделя, че до смъртта на Христов сe стигнало след пиянски запой и сбиване между двамата. Твърди, че бил провокиран, след като внезапно  получил удар по главата. Божидар иска делото да премине в условията на съкратено производство, като според неговата версия е действал в условията на неизбежна отбрана. По тази линия защитникът му настоя за по-лека мярка. 

В крайна сметка, срещу Божидар е взета най-тежката мярка „задържане под стража“.  Той изчаква старта на делото в ареста. "До момента Божидар Филипов Крумов не е осъждан, но поради високия размер на предвиденото в закона наказание, механизма и начина на извършване на престъплението съдът счита, че съществува реална  опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление при една по-лека мярка за неотклонение. Още повече, че начинът, по който  се е опитал да се отърве от трупа на пострадалия - чрез неговото разчленяване и изхвърляне на отделните му части в контейнери за боклук, определя обвиняемия като лице с изключително висока степен на обществена опасност", аргументира се съдийският състав. 

Делото започва отначало след решение на Апелативния съд в Пловдив

След решение на Апелативния съд в Пловдив делото срещу касапина започва отначало  На 26 юли съдът в Стара Загора го осъжда на 18 години затвор. Наказанието си той трябва да излежи при първоначален строг режим. Убиецът обаче обжалва присъдата си пред Апелативния съд в Пловдив. Недоволна от наказанието останала и съпругата на убития Атанас, която гледа детето им.

В крайна сметка преди три дни магистратите от Апелативния съд в Пловдив решават да върнат делото за ново разглеждане от стадия на разпоредителното заседание от друг състав на съда в Стара Загора.  В мотивите за решението е  записано, че: “при излагане на мотивите към обжалваната присъда съдът /в Стара Загора/ не е съобразил изцяло разпоредбата на чл.305 ал.3 НПК, допуснатото противоречие между фактите, приети за установени по делото само по себе си се приравнява на липса на мотиви, както и на съображения, касаещи друга правна квалификация на деянието, които съдът сам е заложил“.

Решението на апелативните магистрати не подлежи на обжалване. Предстои насрочване на ново разглеждане на казуса от стадия на разпоредителното заседание.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?