49

Зловеща статистика: 24 загинали и 330 тежки катастрофи в Пловдивско от началото на годината

24 загинали и 418 ранени. Това сочат данните за пътния травматизъм в Пловдив и региона от началото на годината, каза на брифинг шефът на "Охранителна полиция" в града под тепетата комисар Костадин Костов. За посочения период са станали общо 330 тежки катастрофи. В сравнение с първото полугодие на миналата година, броят на загиналите се е увеличил със 7, на ранените с 48. 

Само на територията на града жертвите са 2, 17 са загиналите по републиканските пътища, петима - по пътища в малките населени места. Четирима от загиналите са пешеходци, петима - след сблъсък в стълбове или дървета, 12 - в катастрофи с двама или повече участници. 

От ранените 418 дупи в Пловдивско от началото на годината, 82 са със средни и тежки телесни повреди. "Най-опасен е пътят между Пловдив и Карлово - там при 9 катастрофи има 7 загинали и 18 ранени. На АМ "Тракия" има един загинал и 3 тежки катастрофи. На пътя Пловдив-Пазарджик - 4 катастрофи с един загинал. На пътя Пловдив-Асеновград има 12 катастрофи, 18 ранени, но без загинали. В град Пловдив са 58 от тежките катастрофи, загинал - един. В 98 % от случаите вина за инцидентите имат шофьорите", каза шефът на КАТ-Пловдив гл. инсп. Йордан Милушев

По повод ежегодната акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", Милушев посочи, че през миналото лято, в периода от юни до 15 септември, в Пловдивско са станали 36 тежки катастрофи с участието на деца. При тях има 41 ранени и едно загинало. В сравнение с 2020 г., се отчита намаление на пострадалите деца с 14. Тогава пък е нямало загинали малчугани. 

"Негативната статистика ни принуждава и да предприемаме сериозни мерки.  Призоваваме шофьорите да бъдат отговорни, да не предприемат рискови маневри и изпреварвания, да спазват необходимата дистанция", посочи комисар Костов от "Охранителна полиция". 

"Надяваме се с действията си да спасим поне един човешки живот. А борбата с травматизма започва от ранна детска възраст. В нея са ангажирани родители, учители, властите, също медиите", посочи шефът на КАТ. 


Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?