Следвайте ни

Заварчик поиска секс, но бе заклан от любимата

Заедно с Екатерина в затвора отиде и синът й Стефан, който държал жертвата

viber icon

Навръх Стефановден през 2018 г. майка и син извършват жестоко убийство в апартамент в Пловдив. Жертвата е 63-годишният заварчик Поли Стефанов. Първоначално убийците решават да избягат и да прикрият престъплението, но синът не издържа на напрежението и малко след това признава за кървавата случка.  

Екатерина Андреева живеела на семейни начала със заварчика Поли от близо 8 години. Тя била само на 38 години, но разликата от 25 г. с любимия не притеснявало двойката. Без значение е било и хорското мнение, че той може да ѝ е баща. Връзката им обаче била доста бурна. Често се карали, стигало се и до кратки раздели, докато премине бурята. Веднъж имало и по-дълга "пауза", когато Екатерина заминала да работи за Испания за няколко месеца. Двамата имали зад гърба си и криминални забежки, в някои от които били съучастници.

През 2014 година Ектерина започнала да се интересува повече от сина си Стефан, който вече бил на 16, в апогея на тийнейджърските щуротии. Дотогава изцяло за момчето се грижел баща му Димитър, като двамата живеели в къщата му в пловдивското село Катуница.

Екатерина обаче също искала да прекарва повече време със сина си и да му отделя нужното внимание, макар с мъжа си да са разделени.

Така малкият Стефан станал част от живота ѝ, а и от този на Поли

През 2015 г. колата на заварчика била открадната. Изненадващо за престъплението били уличени именно Катя и Стефан. Младежът дори получил 1 година затвор, излежал си присъдата и бил пуснат на свобода точно на Нова година през 2017-а. Това му била втора присъда за кражба. Въпреки това престъпление, Поли Стефанов простил на Катя и сина ѝ и ги допуснал пак до себе си.

Около година по-късно майката и нейният възлюбен се нанесли в квартира на ул. „Родопи“ в града под тепетата. Семейният живот вървял по мед и масло, макар и с обичайните дребни конфликти. Екатерина и Поли се наслаждавали на съвместния си живот, а Стефан отсядал ту при майка си, ту при баща си.

Идилията обаче обаче се сринала само за няколко минути. На 27 декември 2018 г. двойката и Стефан започнали да празнуват именния му ден още от сутринта. По-късно в квартирата се отбил бащата Димитър, който извикал сина си навън, за да му даде подаръци - дрехи, алкохол и храна, след което си тръгнал. Сред донесените неща била и силна домашна ракия, която била производство на Димитър.

След визитата му тримата продължили да пият алкохол, като от бира преминали на високоградусовия домашен еликсир

Те изпили по близо литър, когато Поли и Екатерина започнали да се карат по повод присъствието на Стефан в жилището. След кавгата настроението на заварчика се сменило. Поискал си секс от Катя, но тя му отказала. Разправиите пак започнали. Поли ѝ припомнил миналото, към което жената явно не искала да се връща.

Към 22.30 часа скандалът ескалирал. Екатерина и 63-годишният заварчик започнали да си крещят, стигнало се до хвърляне на чинии и чаши. Вбесената жена грабнала счупена стъклена чаша и започнала да нанася удари по шията на Поли, който седял на фотьойл. Синът ѝ Стефан също се включил в схватката, като се опитал да държи по-възрастния мъж неподвижен. В този момент Катя грабнала кухненски нож, дълъг близо 13 сантиметра, и продължила да ръга с него предната част на шията на Поли.

В резултат на ударите главата на мъжа била почти отделена от тялото и той починал от остра кръвозагуба, ще установи по-късно съдебномедицинската експертиза. 

След зверското убийство, майката и синът решили да прикрият следите си. Изхвърлили окървавените дрехи, изкъпали се и започнали да умуват къде и как да избягат. Съвестта обаче започнала да гризе вече 20-годишния Стефан. Объркан и уплашен, той се чудел как да постъпи в този момент. Решил да се обади първо на човека, който винаги е бил до него - неговия баща Димитър. Казал му директно по телефона, че е убил човек. Димитър се паникьосал от това, което чува, и се притеснил за сина си. Разбрали се да се чакат на автобусна спирка и да ги поговорят. Бащата постъпил както е редно.

Набрал телефон 112 и съобщил за нощното убийство

След минути пред квартирата на ул. „Родопи“ в Пловдив почерняло от криминалисти и униформени. Пред тях изплашения до смърт от случилото се младеж признал, че е придържал Поли да не мърда, докато майка му го мушка със счупена чаша и кухненския нож. Заявил също, че най-вероятно по ножа ще има негови отпечатъци, тъй като го е пипал, за да го скрие.

Полицаите щракнали белезниците на майката и сина и ги отвели в районното. Там им е направен тест за алкохол, като дрегерът отчел за Стефан 2,15 промила в издишания въздух и 1,79  на хиляда - за Екатерина.

Няколко дни по-късно двамата са изправени пред съда. Синът категорично отрекъл да е участвал по какъвто и да е начин в убийството на заварчика, а майка му поела изцяло вината за пролятата кръв. „Аз съм виновна. Синът ми не е участвал в това престъпление. Лично аз го извърших”, заявява тя пред съдебния състав по време на гледането на мярката за неотклонение. Стефан поискал от съда да бъде пуснат под домашен арест, тъй като имал постоянен адрес при баща си в село Катуница. Магистратите обаче преценили, че двамата са с висока степен на обществена опасност, тъй као са направили опит да прикрият престъплението, да избягат. Поради тази причина майка и син били оставени в ареста“.

„Ще те заколя аз теб, ще те заколя”, често се заканвала Екатерина на Поли при семейните им свади, гласят свидетелски показания по делото. При клането фатално за заварчика се оказало, че бил седнал на фотьойла, когато бил нападнат. Стефан го държал да не мърда и той нямал никакъв шанс да се защити, докато бил ръган във врата. Обленият в кръв Поли бил открит безжизнен на любимия фотьойл, а ножът, с който бил заклан, е намерен под леглото, на метър-два.

В крайна сметка магистратите признаха за виновни за убийството не само Екатерина, но и Стефан.

Майка и син получиха съответно 17  и 15 години затвор при първоначален строг режим

Съдът определи също двамата да заплатят и кръвнина на сина на убития в размер на 50 000 лв. Наказанието бе потвърдено и на следваща инстанция.

В началото на август тази година обаче се проведе кумулативно заседание в пловдивския Окръжен съд. Делото бе по инициатива на прокуратурата с настояване да се прибавят и останалите присъди на Екатерина към общата най-тежка. Майката имала има още 6 осъждания, сред които за кражби и обсебване. Едно от престъпленията било извършено в съучастие със заварчика.

От държавното обвинение са настояли присъдата да бъде увеличена с 1 година. Магистратите решават единодушно да се прибави още една година към наказанието на Екатерина. Така тя ще лежи общо 18, вместо първоначалните определени 17 години.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?