4232

Затворник в Пловдив съди държавата за 25 бона, спал с хлебарки в килията

Затворник в Пловдив заведе иск за 25 000 лв. срещу държавата в лицето на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Причината - престоят му в килията му причинил болки и страдания, изразяващи се в обида, огорчение, възмущение, внушаване на чувство за малоценност. 

Пандизчията се оплакал, че били много хора на малка площ, налагало му се да дели килията с хлебарки и дървеници, образувало се мухъл, тъй като трябвало да сушат изпраните си дрехи в помещението за изтърпяване на наказанието. Посочил в иска си още, че нямало достатъчно светлина в килията, както и вентилация, затруднен достъп до санитарен възел и течаща топла вода, също от липсата на адекватно медицинско обслужване. 

В крайна сметка магистратите отхвърлили твърденията му като недоказани, с изключение на това, касаещо недостатъчната жилищна площ. Установено е, че е пребивавал в тясна килия за период от 92 дни. Така му е определено обезщетение в размер на 736 лв. (по 8 лв. на ден), а искът до 25 000 лв. е отхвърлен като неоснователен. 

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 5 оценки
4.2/5 от 5 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?