71

Затворник в Пловдив поиска 50 бона обезщетение, припада в килията

Пандизчия поиска 50 000 лв. обезщетение, защото са неглижирали здравословното му състояние. Искът е срещу Главна дирекция "Изпълнения на наказанията". Затворникът твърди, че не му било осигурено нужното медицинско обслужване, с което са му нарушени правата по Европейската конвенция за защита на правата на човека.

По делото била представена медицинска документация, от която става ясно, че многократно е пролежавал в частна пловдивска болница по повод усложнения със средното ухо. Дори веднъж е викана линейка в Затвора, заради оплакване на пандизчията от болки в ляво ухо. Разпитани са и свидетели - други затворници. 

Единият заявил, че въпросният мъж боледува от диабет. Миналата година отишъл до килията му и го видял на легло, бил зле, нямал инсулин. Видял, че повръща, не му давали нищо за 15 дни. Не се хранел. Давал от неговите лекарства, но не били подходящи за него.

Друг от пандизчиите твърди, че знае, че подателят на иска за обезщетение е болен и има нужда от инсулин, който не му се предоставял. Ставало му лошо, припадал и не му обръщали внимание, не се хранел. Имало период от 15-20 дни, в който не му се осигурявал инсулин. По цяла нощ не спял, оплаквал се, но нямало кой да го чуе. 

Съдът, обаче, отхвърлил претенциите му за 50 000 лв. обезщетение с мотив, че твърденията за неосигуряване на медицинско обслужване и неосигуряване на инсулин във връзка със заболяване му са оборени чрез справки и медицинска документация.

"Съдът заключава, че на ищеца е било предоставено своевременно медицинско лечение. Лекуван е медикаментозно, с което здравословните му проблеми са били временно овладяни и многократно е бил хоспитализиран. Същият категорично е отказвал предлаганото му лечение", се казва в мотивите на магистратите за решението. 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?