Следвайте ни

Затворник осъди държавата за тясна килия в пловдивския зандан

viber icon

Затворник подаде иск за 20 000 лева срещу ГД "Изпълнение на наказанията" заради мизерията, глада и липса на лечение в пловдивския затвор. По време на престоя си зад решетките той се почувствал унижен, засрамен, както и изпитал чувство за безпомощност, болки и страдания. 

Адвокатът на лишения от свобода твърди, че на клиента му били причинени вреди, които се изразявали в неосигуряване на елементарни битови и хигиенни условия. В килията нямало достатъчна площ, тя била не повече от 3 кв. м., липсвала и вентилация. Тоалетните били с неработещи казанчета, липсвали прегради, нямало работещи чешми или умивалници. Получавал храна с лошо качество. В банята се налагало да се къпят по 30-40 души заедно и при работещи 5-6 душа. 

В крайна сметка жалбата на лишения от свобода е уважена частично, а не изцяло. Той ще получи обезщетение за за претърпени неимуществени вреди по време на престоя в ареста в Пловдив и в пловдивския затвор. Административен съд му присъди 15 672 лв., осъждайки ГД „Изпълнение на наказанията”. Магистратите приеха, че за исковия период 20.07.2015 г. – 26.05.2020 г. , ищецът е пребивавал 528 дни в килии, в които жизненото му пространство е било значително под предвидените стандарти, възприети от Съвета на Европа и от Съда по правата на човека, които са в размер на 4 кв.м. Отделно от това, в този период в килиите, в които е пребивавал ищецът, е имало наличие на дървеници и хлебарки;  на лицето не е била осигурена диетична храна, отговаряща на неговите заболявания, а така също още при приемането му в затвора не му е било осигурено медицинско обслужване. "Тези обстоятелства, съгласно практиката на Съда по правата на човека, съставляват самостоятелно и достатъчно основание да се приеме, че ищецът е бил подложен на нечовешко и унизително отношение", се казва в решението на съда. Останалите твърдения на затворника са били отхвърлени от магистратите. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

симпатизант на Да, България

симпатизант на Да, България

31.07.2021 | 15:53

Защо бе, килията тясна, ама анала широк!

Отговори
2 2
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

31.07.2021 | 13:19

СЕГА ДЕЛОТО ЩЕ ОТИДЕ ВЪВ ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД-И ТАМ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ГО ОБЖАЛВА И ИЛИ ЩЕ ОТМЕНЯТ ТОВА ОБЕЩЕТЕНИЕ ИЛИ ЩЕ МУ ПРИСЪДЯТ НА ЗАТВОРНИКА 1000-1500 ЛЕВА ДА СИ ПОКРИЕ РАЗХОДИТЕ ЗА АДВОКАТ---РАЗБЕРЕТЕ АКО ТЙ ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗА 15 БОНА--ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ УТРЕ ХИЛЯДИ ЗАТВОРНИЦИ ЩЕ ПОИСКАТ СЪЩИТЕ ПАРИ--ЦЕЛИЯТ ЦИРК Е ДА ПЕЧЕЛЯТ АДВОКАТИТЕ ПАРИ--И ДА ПОКАЖЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА КОЛКО Е ДЕМОКРАТИЧНА---ИЛИ АКО НАИСТИНА ТОЗИ ВЗЕМЕ ТЕЗИ 15 000 ЛЕВА--ТО ТОВА ЩЕ Е ЕДИНСТВЕН СЛУЧАЙ--И ТО РАЗБИРА СЕ БОНУСА ЩЕ Е ЗА НЯКОЙ-НАШ ЧОВЕК----РАЗБЕРЕТЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ--В ЗАТВОРИТЕ ЧОВЕК ИЗТЪРПЯВА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА И Е ЗАТВОРЕН ТАМ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ---ТОВА НЕЗНАЧИ ЧЕ ВИЕ ТАМ ТРЯБВА ДА ГО РАЗБОЛЯВАТЕ КАТО МУ ДАВАТЕ СТАРА ХРАНА КАТО СПИ ПРИ МИШКИТЕ И КАТО НЕ МУ ОСИГОРЯВАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО---КАКТО И НЕЧОВЕШКИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ ПРЕЗ 21 ВЕК--СЪДА Е НАКАЗАЛ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ТОЕСТ ЗАТВОРЕН---НО НЕ Е КАЗАЛ ЧЕ ВИЕ ТРЯБВА ТАМ ДА НЕ МУ ПОДСИГОРИТЕ НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ

Отговори
7 2
РОШКО

РОШКО

31.07.2021 | 16:01

НА ПО ГОРНИЯТ ПОСТ МУ ПОЖЕЛАВАМ САМО ЗА СЕКУНДА ДА ВИДИ КАКВИ СА УСЛОВИЯТА В ПЛОВДИВСКИЯТ ЗАТВОР И НЕ ЧОВЕШКАТА ОБСТАНОВКА ТАМ И ПОСЛЕ ДА ПИШИ ГЛУПОСТИ ,А ЗА АДЕКВАТНО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ ТРЯБВА ДА ВИ ГОВОРИ САМО ЕДИН ФАКТ!! ЛЕКАРКАТА Е ОСЪЖДАНА ЗА ВЗИМАНЕ НА ПОДКУП В ЕДНО СЕЛО НЕОТДАВНА (МОЖЕ ДА ГО ВИДИТЕ КАК ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА Я ЗАЛОВИХА С ПОДКУП),ВСИЧКО СИ Е ВЕРНО И ТРЯБВА ДА СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА.

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?