Следвайте ни

Затвор за главен инспектор от Агенцията по храните

viber icon

Служител на Българската агенция по безопасност на храните влиза в затвора за подкуп,  друг се сдоби с условна присъда. Това решиха на свое заседание магистратите от Окръжния съд в Пловдив. 

Задържаният главен инспектор Григор Милчев получи присъда в размер на година и половина лишаване от свобода при първоначален общ режим, както и глоба в размер на 5000 лв. Освен това, съдът го лиши от право да заема държавна длъжност от ранга „главен инспектор“ и по-висока в системата за срок от 2 години, както и от право да упражнява професията „лекар по ветеринарна медицина“ за същия срок.

Съдът осъди и служителят Светослав Несторов на 1 година лишаване от свобода, като отложи изтърпяването на наказанието за срок от 3 години. Той ще трябва да заплати глоба в размер на 2000 лева. Магистратите го лишиха от правото да заема държавна длъжност от ранга "началник отдел“ и по-висока в системата на БАБХ за срок от година и половина. 

Двамата инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните бяха заловени през лятото на миналата година, докато рекетираха за подкуп и продукти фермери от Първомайско.

48-годишният инспектор Григор Милчев и 37-годишният му началник Светослав Несторов бяха обвинени, че са поискали ​рушвет от 1000 лева и хранителни продукти на стойност 84 лева, както и за злоупотреба със служебното положение.  

Жертви на подкупните служители станали собствениците на козефермата „Халалица“ в първомайското село Искра, в което кметувал бащата на Несторов. През април 2019 г. двамата фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в Искра.  Двамата обвиняеми инспектори обаче разбрали, че това е извършено, преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат  уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Поради тази причина обвиняемите решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. Те имали правомощия да извършват тази дейност.

На 22 юни 2019 г. Григор Милчев, главен инспектор в отдел в ОДБХ - Пловдив, отишъл в Искра, като преди това се срещнал с ​шефа си Светослав Несторов. Двамата се разбрали да поискат 1000 лева от фермера, за да си затворят очите за нарушението и да забавят преписката. В добавка пожелали и две чанти с хранителни продукти от мандрата - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Предаването на рушвета станало на 26 юни на бензиностанция в Първомай.  Малко по-късно подкупният инспектор бил задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете  на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства - 17 387 лева от Григор Милчев и 2700 лева от Светослав Несторов.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?