49

Започна се! Бившият кмет Ральо Ралев на съд за подкуп

Бившият кмет на район "Северен" Ральо Ралев отива на съд за търговия с влияние. Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу него, срещу Даниела В. - бивш началник на отдел в кметството, както и срещу Иван Делевски, собственик на фирма. 

Тримата се познавали от години. През месец март 2018 г. инвеститор сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж.

Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Даниела В. и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Даниела е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на бизнесмена, който щял да ги даде на райкмета, за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на Делевски, който бил задържан от служителите на МВР.  Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и други. 

Даниела В. и Делевски са привлечени като съучастници. 

Предстои Окръжният съд в Пловдив да насрочи заседание по делото.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 8 оценки
5/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
30 коментара
разследващ

разследващ

03.06.2023 | 07:35

Ралев можеше да си реши проблемите, ако беше проговорил и разказал за ГИГАНТСКАТА корупция в Голяма община при Маминия. Получаваше статут на защитен свидетел веднага. Там за 8 /осем/ години се откраднаха над 200 000 милиона. Целият град знае схемите, само органите си затварят очите. Докога???

Отговори
14 1
Гошо

Гошо

03.06.2023 | 05:40

Същото стана и с междублоковото пространство на бул Дунав номер 2 и 4. Мястото от общинско беше направено в частна собственост и продадено. Сега там между два 16 етажни блока в близост от няколко метра , ще строят 13 втажна сграда. Всички са на нож. В двата блока живеят хора колкото в две села. Този строеш отнема единствената им градинка! Ще се стигне до саморазправа и бой! Нека Прокуратурата да се самосезира!

Отговори
7 0
Гладен

Гладен

03.06.2023 | 00:45

,Схемата е ясна....човекът е нещо като Ало измамник но вместо от пенсионери е взимал пари от СВИНЕМУТРИ-ИНВЕСТИТОРИ които пък имат парите от нашите данъци,еврофондове и други разни програми....Няма за какво да го съдят....

Отговори
8 2
Ставракис

Ставракис

02.06.2023 | 20:50

Айде бързо при Шукрито Лудуя от 8отряд от килията в ляво!Много ша бъде щастлив !Шъ съ радва много на рязаната карабина !Там им е мястото на всички крадци ограбили Пловдив!

Отговори
16 1
Гнус .н

Гнус .н

02.06.2023 | 20:25

Само като му видиш физиономията 20г.,,,а кафето в Кючук Париж си работи и далаверата си върви.Гербаджийски измекя..и

Отговори
20 3
Отбелязвам

Отбелязвам

26.06.2023 | 11:27

Работят и кафемашините и бариерата срещу Луксор...Капе, капе...ни касова бележка, ни дявол.

Отговори
2 0
юристи

юристи

02.06.2023 | 19:09

Това дело показва колко са нужни спешни реформи в прокуратурата. Четири години забава за едно неособено сложно дело. Отделен е въпроса, че Ралев трудно ще бъде осъден. От изнесеното по медиите е видно, че доказателствата за него са косвени. Трудно ще мине през съд това. Но за този елементарен казус от обвинението да се бавят четири години, е меко казано скандално. Това граничи или с корумпираност или с некадърност.

Отговори
16 4
До прокуратурата на Пловдив

До прокуратурата на Пловдив

02.06.2023 | 19:02

Подхващайте ги по райони ,минете през кметовете /бивши и настоящи-та бъдещите да имат едно на ум/,не пропускайте общинарите и архитектите на държавна позиция,после през болници и социални служби....Ами като се огледам- то не остана место, където да не е за намеса на прокуратурата/а тя къде е толкова време/

Отговори
16 0
Венко ,съученик!

Венко ,съученик!

02.06.2023 | 18:30

Така вече чорапа започна да се разплита!Сега остава обвинението за зоопарка срещу Тотев да се възстанови,както и да започне нов процед срещу:Кражбата на 20мил от трандпортния проект,от Колодрума 36мил,от Цар Симеоновата градина и фонтана 12мил.,от колелото на Водната палата 4мил,от сметосъбирането и КМД всеки месец по 360хил/10%от З,6мил ,от стоителство,асвалт,Пловдив 2019 над 10мил лева ….!В тази връзка да се запорират всички имоти на тези идиоти,хотел Империал,хотел в Керамоти,бизнес център,вила в Белащица,къща на ул.Богомил,ЖЗк Каменица Хилс…..имоти построени с откраднатите от Пловдивчани над 150.милиона само за 8години от крадеца Мамин и неговата крадлива майка ,брат и пианица баща!

Отговори
26 0
Ха,ха

Ха,ха

02.06.2023 | 18:57

А Зи Ко кога?Ми и той трябва да се именува след Ма Ме Ни Я!И не само той а и 9тимата му крадливи зам.кметове!То не се купиха къщи на Сахат тепе,вили в Бойково,апартаменти и офиси в кв.Смирненски,апарт хотели до Колодрума,жилищни комплекси Рая резиденс!А парите и колите са отделно?Айде г-н Гешев да ги почва на ред барабар с Боеко и да не прескача!Конфискации и арести за тези бандити!

Отговори
20 1
стара майна

стара майна

02.06.2023 | 18:19

така така....всеки да си плати обяда та даже и вечерята... а стоян алекисиев да не е по стока....?! а тютюка.... а държиков а оня къв беше дето си купи в капана една прогимназия щото била евтина и нямало желаещи... не се сещам за името само знам че смени жена си със секретарката...

Отговори
33 0
Ко стана с нея

Ко стана с нея

02.06.2023 | 17:33

А Райна забравихте ли я?

Отговори
19 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?