Зам.-министър Живков вече е в ареста, спецакцията в РИОСВ-Пловдив заради италианския боклук

Акцията на служители на ДАНС, специализирана прокуратура и жандармерията в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив е заради вноса на отпадъци, предимно от Италия. Разследване за вкарания от чужбина боклук доведе и до ареста на зам.-министъра на екологията Красимир Жеков и още петима души. Това стана ясно след брифинг на говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Днес са извършени множество действия по разследването - претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна, включително и в Пловдив, както и в завода за акумулатори в Монтана на русенските бизнесмени братя Бобокови.

Събраните до момента доказателства сочат, че заместник-министърът Красимир Живков индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изиксвания. Служителите, които са отказвали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството, твърдят от държавното обвинение.

Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица.

.Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Заместник-министърът Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, койнтролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България", каза говорителят на главния прокурор.

Засега основната версия за ареста на Живков е, че той е организирал схема как братя Бобокови да се отърват от опасните отпадъци от завода за акумулатори. Първоначално те били изнасяни в Германия, но това струвало скъпо. С цел спестяване на средствата дружеството започнало да изпраща отпадъците на фирми с фиктивна дейност. Генерирала се огромна печалба и се избягвало заплащането на данъци в големи размери, посочи Милева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?