Следвайте ни

Задава се голям кадрил в пловдивската полиция

viber icon

Големи кадрови рокади се задават в Областната дирекция на МВР в Пловдив, научи „Марица“ от свои източници. Това се подразбра и от думите на новия вътрешен министър Бойко Рашков, който тази сутрин съобщи по бТВ, че много шефове на служби във ведомството са излезли в неплатен отпуск чак до септември, включително и директорът на пловдивската полиция. Това би трябвало да значи, че последният вече е „сложен на дузпата“. 

Синдикалисти от МВР разясниха пред „Марица“, че при отстраняването на полицейски директори има тънкости, които оказват влияние на процедурата по смяната на ръководството в една областна дирекция.

Ако шефът на полицията е в неплатен отпуск, няма никаква пречка той да бъде отстранен на секундата, твърдят експертите. На така обаче стои въпросът, ако той е в болнични. Според тях именно такъв е случаят с директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който в момента е в болница. Той не е подавал заявление за неплатнен отпуск, както твърди министърът, но засега не е представил и болничен лист. Според синдикалистите, обаче, това трябва да стане след оздравяването и завръщането му на работа. „Когато служителят е в болнични, той не може да бъде освободен от работа, защото болничният не може да се спре като неплатената отпуска“, категорични са синдикалните дейци.

Проблемът е , че в момента пловдивската дирекция на МВР е в състояние на безтегловност, тъй като няма официално  упълномощен ръководител, който да упражнява функциите и правомощията на регионалния директор. Подобно беше положението в Пловдив през 2009 г., когато преди освобождаването си тогавашният шеф на полицията Ангел Рангелов излезе в дълги болнични, а заместникът му Валери Баненкин нямаше правомощия да го замести. Така силовата дирекция под тепетата остана на автопилот близо 20 дни.

Така се случи и през февруари 2017 г., когато тогавашният директор на полицията Христо Разсолков излезе в дълъг болничен, а първият служебен кабинет на президента Румен Радев взе решение да се закрие щата на зам.-директор на ОДМВР-Пловдив. Тогава за временен шеф на полицията беше назначен Атанас Илков, който стана титуляр едва през юли, когато Разсолков съобщи, че напуска системата на МВР.

Вероятно е подобно положение да се повтори и сега. Според запознати за директорския пост е гласен настоящият шеф на Първо РУП гл. инсп.ектор Петър Тодоров, който е един от най-дългогодишните служители на пловдивската полиция. „Директорски пост ще бъде един достоен завършек на кариерата му в МВР“, твърдят негови познати.  През годините Тодоров няколко пъти беше спряган за най-високия полицейски пост в Пловдив, но до назначение не се стигна.

Пловдивските ченгета подозират, че настоящият директор не е единственият, на когото е „вдигнат мерникът“ от новото ръководство на МВР. В полицията се говори, че заедно с него вероятно ще си отидат още няколко служители на отговорни постове, които бързо са израснали в кариерата през последните години. Става въпрос за един шеф на отдел (който също е в болнични от петък) и трима началници на районни управления.

Дали това ще задоволи „глада“ на новия министър за обновяване на ръководния състав в ОДМВР-Пловдив, тепърва ще стане ясно.

Засега обаче се знае, че докато дирекцията е в безтегловност, работата в нея не върви както трябва. Повечето началници са се снишили, докато отмине бурята, а обикновените служители на реда не могат спокойно да изпълняват задължанията си.    

 

 

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

Празов

Празов

19.05.2021 | 18:39

Време е Вежичко да бъде сложен на място му а именно......в нищото!!!Там от където се е пръкнал там да си отива,да пасе патки на село.За там трябват такива капацитети,че да се оправят малко от малко в тази дирекция.......

Отговори
2 0
Гражданин

Гражданин

18.05.2021 | 09:20

Комисаря Светла Пендова не е за подминаване. Заради нея отдел Разследване е на този хал. Опитни хора напускат системата по нейна вина.

Отговори
5 0
Някой

Някой

18.05.2021 | 19:47

Комисарката няма да е барнат . Тя от години знае на кой ......стол да седне ......

Отговори
3 0
Неизвестен

Неизвестен

19.05.2021 | 12:39

За всяка свиня си има коледа

Отговори
3 0
Хисарския

Хисарския

17.05.2021 | 21:42

Болният вериговски натегач Празов също трябва да си ходи. В момента кара катаджиите да имат по 30 акта на смяна,а те тормозят хората по пътищата.

Отговори
7 0
Кокона

Кокона

18.05.2021 | 09:47

Няма по-голям натегач и некомпетентен от невеестулката Празов!!!Но какво да се желае от едно тъпо шофьорче??? Сега обаче нещата се променят...

Отговори
2 0
Кокона

Кокона

18.05.2021 | 09:55

Тотален крах за пловдивската полиция е назначаването на Празвов!Съвсем скоро много хора ще се убедят в неговото ниско интелектуално ниво, "богата" обща култура и речник...Странно е как ,някои личности от сержанти се издигат толкова много-случайност или несравними качества и професионализъм?!Гребенаров да му мисли

Отговори
2 0
Някой

Някой

18.05.2021 | 19:45

Празов е от Миромир . Останалото е вярно

Отговори
1 0
Чисти до девето коляно

Чисти до девето коляно

17.05.2021 | 17:55

Тоя турски сопол,черен, мазен с тънко гласче и Кричимския ми любовник с всички издигнали се по негово време вън от МВР. Иничари куромпирани

Отговори
9 0
Ники

Ники

17.05.2021 | 13:54

Реваншизмът е знак на слабия човек, който е подплатен с парите на олигарсите. Но...народът го казал: Волът рие, на главата му пада!!!

Отговори
15 13
Видов ден мършо

Видов ден мършо

17.05.2021 | 13:39

Самуил Хаджиев напълни ли гащите господин сержант с пагони на главен инспектор ? Съвсем скоро да те видим районен инспектор . От Кричим земляк на Петлешков

Отговори
21 5
Бъбу

Бъбу

17.05.2021 | 13:32

До Ком. на майната си. По полека бе другарю ще се задавиш от пяната по устата си. На тебе хунтата какъв пост ти обеща, сигурно най малкото секретар.

Отговори
10 2
Този

Този

17.05.2021 | 13:23

Рошко с белите коси като уволни секретаря на някакво ведомство единствено с мотива че бил в пенсионна възраст, що не се погледне в огледалото, ами той отдавна трябва да е пенсионер. Този го помня като някакъв още от началото на 90-те години и все се напъва за службица някаква, е най после. Изглежда ниско, дърто и много тъпо к.... ле.

Отговори
17 17
Майна

Майна

17.05.2021 | 13:17

Другаря Рогачев да се провери в кое болнично заведение е и да се извърши проверка на болничния му лист на изследванията на всичко . Лекаря прикрил го с фалшив болничен ако не си признае да бъде уволнен. Министъра на здравеопазването да кординира всички действия с Бойко Рашков за всички болнични взети от КЪРЛЕЖИТЕ обслужващи мафията в България . ДАНС МВР и всички ведомства + митници и БАБХ . Пълна чистка и шутове в зад-ниците на некадърните лентяй мързеливци и крадци

Отговори
46 12
Майна

Майна

17.05.2021 | 13:14

Другарю Рогачев бяга те ми ? Страх ли ви е ? От какво ? Че не сте си извършвали служебните задължения съвестно ли ? Страхливец. Ше бягаш ще бягаш колко да бягаш ? Пак ще дойдеш на пангара мръсен рекитьор ! Още преди 2 години ти казах че ще дойде видов ден и за теб . Ето дойде . Мерза-ВЕЦ !

Отговори
32 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?