Следвайте ни

За втори път: Намалиха присъдата на Веска, убила съпруга си с голи ръце

viber icon

Върховният касационен съд намали присъдата на баба Веска, която удуши съпруга си в началото на януари 2019-а в пловдивското село Труд.  Сега вместо 7, тя ще лежи 6 години в затвора. 

Размерът на присъдата ѝ се намалява за втори път. Припомняме, че Апелативният съд реши Веска да прекара зад решетките 7 вместо 9 години. 

И пред касационната инстанция защитата поддържаше тезата, че подсъдимата е действала в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана.

По време на съдебното заседание апелативните съдии назначиха допълнителна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза. С оглед заключението на вещите лица и подробен анализ на всички останали доказателства по делото, съдът прецени, че не са установени данни за наличие на уплаха и смущение у баба Веска по време на инцидента. Няма и основание да се приеме, че тя е действала в състояние на афект. Според пловдивския съд, в случая не може да се приеме и наличието на неизбежна отбрана. Това е така, понеже умъртвяването извършено след като агресията, проявена от него спрямо бабата, вече е била прекратена. Той се е намирал паднал на земята и дезориентиран.

В решението си върховните магистрати посочват, че Апелативният съд е изпълнил задължението си да провери фактите по делото. Провел е допълнително съдебно следствие и изцяло е проследил установената хронология на събитията във фаталния ден. Точно е определил момента, в който нападението спрямо подсъдимата е прекратено. Изцяло е споделено становището на пловдивските магистрати, че пострадалият е бил лишен от възможността да поднови нападението си или да го довърши и това негово състояние е било видимо и възприето от баба Веска. Посочено е, че предходните инстанции подробно са обсъдили всички съотносими обстоятелства и са стигнали до правилния извод, че след като подсъдимата е седнала върху корема и гърдите на починалия е последвало душене, довело до смъртта му, а тогава вече спрямо нея не е било осъществявано непосредствено противоправно нападение.

Върховният съд е приел, че жалбата е частично основателна само в частта за справедливостта на наложеното наказание.

Данните по делото сочат, че баба Веска е малтретирана от съпруга си години наред, като насилието му е ескалирало след смъртта на сина им. Агресията на удушения е проявена и в момент, предшестващ престъпното посегателство. Веска е с чисто съдебно минало, с влошено здравословно състояние. Въпреки, че живеела в среда на домашно насилие, тя не е спряла да работи. Има добри характеристични данни. Проявила е разкаяние и преоценка на престъпното си поведение. Изброените смекчаващи обстоятелства намаляват значително личната степен на обществена опасност на жената. 

Върховните магистрати смятат, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и с по-ниско наказание и за това й намаляват присъдата от седем на шест години лишаване от свобода.

Решението  е окончателно.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

irinka

irinka

08.02.2021 | 17:24

Пуснете малтретираната женица бе ИЗРОДИ!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?