49

За инцидента с дете в Перущица: Горели са друго! Жар от пелети не може да причини такива поражения

Пълен абсурд е да се твърди, че жар от пелети може да причини такива поражения. Това мнение сподели пред „Марица“ пловдивчанинът Димитър, който се отоплява с пелети от много години и е отлично запознат с камините и котлите на биогориво. 

„Изгарянето на пелетите оставя много малко пепел и много малко жар. В секундите, в които човек пренася пепелника на котела или камината, за да го изхвърли, жарта вече е изгаснала. Дори да приемем, че още е тлеела, след като е била изхвърлена, е невъзможно да причини запалване и изгаряния върху човек“, посочи пловдивчанинът в коментар на инцидента в Перущица.  

Според него в котела са горели не само пелети. „Има комбинирани котли, в които могат да се слагат както пелети, така и дърва и въглища. Подозирам, че в случая е било точно така. Получила се е огромна жар, каквато има при горене на дърва и въглища, след което е изхърлена още тлееща. Така тепмературата е ужасно висока и при допир пораженията са сигурни“, коментир Димитър.  Той призова да се провери дали котелът в училището е комбиниран и дали използват само пелети.  По думите му е възможно отговарящият за котелното да е сипал запалима течност, за да разпали огъня, изведнъж да е пламнало силно и за да не стане беля, да е изкарал контейнера бързо навън.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Т.ъп милиционер

Т.ъп милиционер

02.12.2021 | 14:15

Версия: котелът е комбиниран, но са поръчани(и платени) само голямо количество пелети. Огнярят и/или директора присвояват една голяма част от пелетите и ги заместват с бракониерски дърва. Инцидентът е факт. Сега въпросът е , кой ще го разпитат първи, за да стане свидетел срещу другия.

Отговори
5 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?