71

За един омачкан долар: Наркоман удуши Виолета с ръкавите на блузата си СНИМКИ

Ден след жестокото престъпление убиецът се върнал в жилището на жертвата, за да пусне водата на тоалетната. След безуспешно издирване на извършителя досъдебното производство е прекратено. Полицията закопчава Михаил 5 години по-късно по следи от  друг грабеж.

В началото на новото хилядолетие Михаил Чинов навършил пълнолетие. Роден е в Пловдив и целия си живот до момента е прекарал под тепетата. Ставайки на 18 години, решил да пробва късмета си в чужбина. Представите му за живота на Запад били твърде романтични. Михаил смятал, че бързо ще си намери хубава работа, ще взема много пари и за кратко време ще уреди бъдещето си. С тези надежди заминал за Испания.

Там обаче съдбата не се оказала благосклонна към младежа. Хубавата работа не идвала. За да се прехранва, Михаил се хващал за по месец-два - където го приемат. Парите обаче не стигали. В опит да се справи с живота в чужбина и да не е самотен, пловдивчанинът попаднал на лоша компания. Младежите по цяла вечер пиели и пиели, а някои вземали и дрога. С времето Михаил също се изкушил и постепенно се пристрастил към хероина. 

Наркотиците го завлекли в порочния кръг

Всичките доходи на гурбетчията отивали за дрога, а когато дозите свършели, Михаил панически търсел начини да си набави още хероин. Работодателите му обаче бързо разбирали, че се друса, и го гонели на мига. Мъката в Испания продължила цели 11 години.

Вече напълно зависим от дрогата и в тотална безизходица, Михаил решил да се върне в България. Прибрал се в Пловдив и опитал да се бори с коварната зависимост, но безуспешно. Останал около три месеца в родния си дом, а след това заживял на квартира.

Продължил да употребява наркотици, почти не работел и се издържал с пари от познати. Изнервен и отчаян, често се карал с близките си. На 3 октомври 2014 година в състояние на наркотичен глад отишъл на гости при свои роднини на ул. „Трети март“ в квартал „Кючук Париж“. Поискал пари, но хората му отказали. Тогава започнал да звъни по жилищата на съседите, за да иска от тях пари. Повечето не му отворили вратата, виждайки кой ги търси през шпионката. Михаил ставал все по-нервен, гневен и неадекватен. Така стигнал до апартамента на 79-годишната Виолета Георгиева. Тъй като го познавала,

пенсионерката го поканила в хола.

Чинов не чакал втори шанс, влязъл и веднага поискал от домакинята 20 лева. Жената обаче му отказала и му направила забележка, че проси пари от хората. Обяснила му, че може да се поправи и да тръгне по правия път, но първо трябва да скъса с наркотиците. Чинов се вбесил от поучителните думи и изпаднал в състояние, в което вече не можел да се владее. Скочил срещу баба Виолета и започнал да я стиска с двете си ръце за гушата. Тя се съпротивлявала и тогава Михаил приложил фаталната хватка - обвил шията на възрастната жена с ръкавите на блузата си и започнал да затяга примката. След 2-3 минути баба Виолета спряла да се съпротивлява и се строполила на земята. Жената вече не дишала. Вече убиец, неканеният гост решил да извърши и още едно престъпление. Единствената му цел била дозата хероин и Михаил започнал да търси пари, с която да я купи. Започнал да оглежда и първо видял златна обеца на дясното ухо на жената и веднага я дръпнал. От книга на дивана пък се подавала омачкана банкнота, която се оказала 1 долар. Прибрал и него и продължил да рови в гардеробите, но не открил нищо ценно. За да не бъде разкрит обаче, мъжът инсценирал обир, като разхвърлил покъщнината и оставил отворени вратите на шкафовете. След като бързо напуснал апартамента, Михаил Чинов разменил долара за лев и 55 стотинки и заложил обецата срещу 18 лева. Веднага след това си закупил хероин и се надрусал. Едва се прибрал в квартирата и заспал. На сутринта, когато се събудил, се сетил, че когато бил в дома на възрастната жена, използвал тоалетната <210>, но не пуснал водата. Затова се върнал, изпразнил казанчето и пак си тръгнал.

На следващия ден близки на пострадалата започнали настойчиво да я търсят по телефона. Часове наред пенсионерката не отговаряла на повикванията. Хората се притеснили и решили да отидат до апартамента <210>. Там обаче ги очаквала ужасяваща картина на безжизненото тяло на баба Виолета. Веднага подали сигнал в полицията и само след няколко минути районът бил отцепен, а разследващи извършвали оглед. Основната версия, по която започнали работа, сочела грабеж. Михаил обаче добре бил прикрил следите и

полицията първоначално не стигнала до извършителя.

Чинов е викан в районното, но отрекъл да има нещо общо със случая. Заради липса на доказателства е пуснат, а досъдебното производство е прекратено.

Минават цели 5 години, преди разследващите да стигнат до Михаил Чинов. Това се случва през 2019 година по следи от друго престъпление. Досъдебното производство било възобновено, а Чинов бил установен като извършител и задържан.

Прокуратурата му повдига две обвинения - за убийство и за кражба от дома на 79-годишната Виолета Георгиева. Чинов е изправен пред съда, където прави самопризнания. Представителят на държавното обвинение иска 18 години затвор за жестокото убийство и 3 години за кражбата. Защитата на Чинов пък пледира за минимална присъда от 15 години. "Георгиева го е обидила, а той е бил в абстиненция. Когато един наркоман има глад за дрога, става агресивен. Чинов съжалява. Пет години се е мъчил, притаявайки истината. Той е нов човек, след като е спрял дрогата. Готов е да си понесе наказанието", каза в съдебната зала адвокатът му.

В крайна сметка магистратите приеха, че убийството на пенсионерката Виолета е извършено по особено мъчителен за нея начин, признаха Михаил за виновен и по двете обвинения и му дадоха 16 години затвор при първоначален строг режим.​

 

Изповедта на убиеца

Ето какво разказа за фаталния ден Михаил Чинов в съдебната зала: 

"Причерня ми и извърших убийството. Когато се осъзнах, инсценирах обир. В онзи момент бях наркозависим и просех пари от хората. Събудих се с много големи кризи заради липсата на дрога, обиколих 3-4 съседки за пари. Те ми отказаха и тогава потърсих баба Виолета. Обясних <210>, че имам нужда от 20 лева. Отказа ми и се започна всичко. Тя ме обиди на майка. Хванах я за гушата и 2-3 минути я душих. Стисках я с ръкавите на блузата. След като се осъзнах, тя вече беше мъртва. Баба Виолета ме обиди. Каза истината, аз я знам, но тогава не го приемах. Каза за приятеля на майка ми и как я е използвал. Каза, че е алкохоличка. Тогава я хванах за гушата. След убийството взех валутата и обеците. Бижутата дадох в заложна къща, а парите обмених в чейндж бюро. С 15 лева си купих хероин от Столипиново. С рестото - спагети и кайма. На следващия ден се усетих, че съм ползвал тоалетна у Виолета и се върнах, за да пусна водата. Тогава не съм вземал нищо. След два дни ме викаха в Първо районно. Тогава отрекох. Така 5 години. Мъчеше ме това. Спрях дрогата, сънувах кошмари, боляха ме гърдите, не спях... не издържах и признах вина. Сега съм нов човек. Искам да се обърна съм близките на Виолета и да поискам прошка. Това, което извърших, е най-големият грях. Сега искам да отида в Белене и да завърша образование, да изкарам курсове и да придобия занаят. Знам, че ме грозят 15 години затвор. Но когато изляза, искам начисто да започна живота си. Съжалявам".

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
В затвора попаднал на хора и.....

В затвора попаднал на хора и.....

16.01.2022 | 19:35

От затвора ще се върне "превъзпитан и поправен". Може и предсрочно евентуално - за примерно поведение. Но бързо стъпват по старите пътеки - като опитни и научени. Дано не съм прав, но щял да учи в затвора, да излезне образован - адвокатски байки. Затвора е неизбежно зло, но той наказва и НЕ превъзпитава - това е илюзия. Клеймото убиец оства завинаги.

Отговори
6 0
какво да го обвиняваш тоя

какво да го обвиняваш тоя

16.01.2022 | 18:24

Целият Преход беше масово седесарско надрусване с романтична представа за живота на Запад и последва абстиненция с яко посиране, последните да се върнат и да пуснат водата!

Отговори
11 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?