1553

За 6 месеца в Пловдивско: 400 пияни и дрогирани шофьори в ареста

Най-малко нарушители са засечени в "Столипиново". 20 са рецидивистите, попаднали по два пъти зад решетките за едно и също нарушение 

Общо 401 са пияните и дрогираните, които са попаднали в ареста за първите шест месеца на годината, сочат полицейските данни. Броят им е намалял почти наполовина в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи на редовните акции на пътя, твърдят от полицията. Съотношението между хванатите да шофират мъртвопияни и тези, седнали зад волана надрусани, е 2 към 1. 

Най-много пияни и надрусани са заловени на територията на кварталите в "Кючук Париж" и "Кършияка" - общо 94. На трето място по арести за алкохол и наркотици се нареждат служителите от Четвърто районно, съблюдаващи централната градска част. По равен брой пияни и друсани са хванати в "Тракия" и на територията на Второ районно - по булевардите "Васил Априлов", "Пещерско шосе" и "Шести септември" - по 46 за полугодието. Най-малко са арестите в район "Източен", където са етническите махали - 16.

В областта статистиката се оглавява отново от Асеновград и Садово. На територията на тези две общини униформените са хванали в крачка 41 пияни и дрогирани зад волана. В общините Раковски, "Марица" и Съединение арестите са 69, а в Карлово и Хисаря арестите са по 31, общо 62. Служителите на районните полицейски управления в Стамболийски и Първомай са задържали общо 36 пияни и дрогирани шофьори.

Интересното е, че 20 от заловените джигити с дрога или алкохол в кръвта са арестувани по два пъти и съответно са имали взимане/даване с прокуратурата по два пъти. 14 са хванати да карат мъртвопияни двукратно в рамките на шест месеца, а при шестима пък е имало дежавю с положителния резултат на пробата с наркотици. Книжките им са отнети.

Само при спецакцията на пловдивската полиция, разпоредена от вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за цялата страна, бяха заловени над 80 пияни и друсани и над 70 шофьори без книжка в рамките на две седмици и половина.

 

Куриози

Друсан шофьор с пищов в колата

мина метър след филологически спор в съда

Надрусан с амфетамин шофьор успя да отърве глоба за намерено в колата му оръжие. Джигитът бил спрян за проверка в късните часове на нощта в пловдивския квартал "Кючук Париж". Униформени му направили тест с дрегер, който отчел положителен резултат за амфетамин.

Същевременно в колата си шофьорът държал пневматичен пистолет, който бил открит при претърсване. За дрогата в кръвта било образувано наказателно производство, а за оръжието е съставен акт за 500 лв.

Полицаят обаче неправилно посочил часа и мястото, където дрогираният бил спрян за проверка. Отново изготвил документа, обаче пропуснал да посочи трите имена на нарушителя. Едва когато го връчвал, служителят забелязал пропуска си и ги допълнил. Санкционираният шофьор използвал този цирк и обжалвал. Посочил и че според него е неподходящ глаголът "нося", с който е описана в акта ситуацията с пистолета. 

В крайна сметка магистратите отменят санкцията именно поради тези две причини. Те смятат, че е основателно възражението, че глаголът „нося“ предполага оръжието да е в него или върху него.

"Носене би имало включително, ако то се намира в някакъв ръчен багаж, който пряко се намира у шофьора. В случая обаче по-скоро пневматичният пистолет, след като се намира в автомобила, то е бил „съхраняван“ там, а не е бил „носен“, гласят мотивите на съда.

На следващо място магистратите посочват, че действително няма пречка да се поправи съдържанието на акта след неговото изготвяне и подписване, но впоследствие на нарушителя задължително трябва да се представи окончателен негов вариант с всички поправки и изменения.

В случая шофьорът е получил акт без неговите три имена, което налага отмяна на санкцията за пистолета. Решението на Пловдивския съд гласи също, че разноските по делото трябва да поеме МВР.

 

Пиян на кокаин и без книжка мина на 

червено в гонка с патрулката и прегази полицай

 

Пет години зад решетките ще прекара 29-годишен пловдивчанин след огромна издънка в града под тепетата, без да се броят отстъпките в срока, които се полагат на изрядните лишени от свобода.

Присъдата е факт след обвинителен акт на прокуратурата и ще бъде изтърпявана при първоначален строг режим, но реално едва ли младият мъж ще лежи повече от 3 години, при това за поне 5 нарушения - карал е пиян, дрогиран и без книжка, а на всичко отгоре минал на червено в гонка с патрулката и блъснал полицейски служител. 

Случката е от 7 октомври 2018 г. Шофьорът бил в Първомай, където употребил алкохол и кокаин. Той тръгнал към Пловдив с пежо. Към 12,20 ч. автомобилът преминал по бул. „Руски“ с висока скорост, форсиран двигател и свистене на гуми.

Това било забелязано от полицейски патрул на близкото кръстовище. Служителите на МВР потеглили с патрулна кола след автомобила. Той спрял на червен светофар, през което време двама полицаи отишли до шофьора и поискали да отбие встрани, както и да даде документите.

Пловдивчанинът обаче заключил вратите и вдигнал прозореца, като не се подчинил на разпореждането. На зелен светофар потеглил рязко встрани и преминал през крака на единия полицейски служител, в резултат на което му причинил средна телесна повреда - счупване на пръста на десния крак.

Джигитът продължил да шофира през близките улици и булеварди около Сточна гара, като през това време полицейски патрули го следвали и му подавали сигнали за спиране.  В един момент той преминал на червен светофар към бул. „Найчо Цанов“, изгубил управление и на десен завой изхвърчал от пътя.

Когато видял полицаите, слязъл от колата и започнал да бяга. Така бил задържан и тестван за алкохол и наркотици, като пробите били положителни. Установено било също, че няма книжка.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
адв.Балтиев

адв.Балтиев

27.07.2022 | 09:31

След , като са ги арестували полицаите да вземат коприва, да им събуят гащите и да им нажилят голите задници, за да знаят че, така не бива да се шофира. Така е трябвало и да постъпи и някой татко с извратения чичко, който е събувал мерцедеските на момиченцата за да ги опипва на голо на рок-феста през миналия уикенд!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?