Следвайте ни

Втори рунд след кратка пауза: Кредитори и колектори с мощен терор срещу длъжници

viber icon

Пловдивчани със заеми отново пропищяха от кредитори и колекторски фирми, които ежедневно ги притискат да плащат.  В сигнали до „Марица“ длъжниците твърдят, че телефоните им не спират да звънят, независимо дали е рано сутрин или вечерта, дали е сряда или събота. Освен това, мобилни инкасатори обикалят и по работните им места, за да ги принудят да си покриват заема и да ги предупредят, че нищо добро не следва. 

„Ако не вдигна, звънят на работодателя ми, казват, че дължа пари и че не си изпълнявам ангажиментите, което според мен не е редно. Освен това, ако шефът реши да ме уволни, за да не го занимават с моите глупости,  кредитните компании и техни служители не осъзнават, че няма как да плащам, ако си изгубя работното място. Абсурден ми се струва и методът да те притесняват на работното място  на всеослушание – сякаш да ти вменят срам, всички да разберат колко срамно нещо си направил – да имаш заем, и да се почувстваш като отрепка. Не го разбирам. Има си съд, има си начини. Не плащам, завеждаш дело, съдиш ме и готово“, коментира Виолета, майка от Пловдив с два кредита. 

Студент пък посочи пред „Марица“,  че изплаща стар дълг към телефонен оператор. Не плащал месечните си вноски, договорът бил прекратен и сега покрива неустойки. Рзговорът с колекторската фирма обаче винаги е „интересен“ , твърди Младен. 

„Арогантно поведение, заплахи от типа „няма да те чакам, сега ще видиш както става като те пратя на съд“ и подобни. С такива хора не може да се говори, само се трупат нерви. Ужасно е. Взех решение, тъй като е обидно за мен, да не им вдигам телефона, а да си плащам колкото мога. Ако искат, да ме съдят“, посочи младият пловдивчанин, потърсил „Марица“. 

Ежедневно пловдивските съдилища разглеждат десетки дела, касаещи отношенията между кредитор и длъжник по сключен договор. Прави впечатление, че все повече граждани търсят правата си и не чакат да бъдат разпнати заради заем от 500 лв., станал 3000 лв. с магическа пръчка.  Магистратите масово не признават начислените неустойки за реални, както и всевъзможните способи, чрез които задължението набъбва скорострелно. 

„Имах заем от 2200 лв. в една от известните фирми. Започнаха да ме пристискат, идваха през ден вкъщи, викаха  и крякаха отвън. Бях върнал повече от 2800 лв. Те твърдяха, че има още поне 1500 лв. Потърсих правата си в съда. Освен, че решението бе в моя полза, фирмата бе осъдена да поеме разноските и да ми върне определена сума. Така трябва да работи съдебната система – в полза на ощетените, не са облагодетелстваните“, сподели пред медията ни Красимир от Пловдив, баща на близнаци.  

Пандемията, макар и за кратко, даде глътка въздух на длъжниците. Паузата обаче трая твърде малко, а делата в пловдивските съдилища, свързани с кредити, се множат. Много от длъжниците се питат: Докъде се разпростират правата на кредитори и колектори? Биват ли наказвани и санкционирани? Ако гражданите не знаят, това означава, че няма ясен отговор. А такъв е необходим.

* Имената на пловдивчаните са заменени с други по тяхно настояване

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

омбудсман

омбудсман

25.04.2021 | 14:56

Хора,не се стряскайте от колекторите,заплашете ги вие със съд,давайте гласност. При мен действа, правиха се на отворени до време......

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?