Следвайте ни

Втора петилетка строим зоопарк

Докато майсторите се завърнат на обекта, много от изграденото вече е за ремонт

С божията помощ Пловдив се надява най-после да има работещ зоопарк. Двама свещеници отслужиха вчера молебен, с който бе поставен символичен рестарт на строителството. То продължава втора петилетка, след като старият зоокът бе затворен през 2008-а заради мизерните условия за животните. С 4 милиона от държавата преди 3 години стартира реконструкцията на зоопарка. Тя обаче бе стопирана заради съдебни спорове с природозащитниците и прокурорския интерес към начина, по който е избран изпълнителят на ремонта.

Екоактивистите и до днес настояват, че за разширението на обекта е необходима Оценка за въздействие върху околната среда. Както "Марица" писа преди няколко дни обаче, Върховен административен съд  сложи точка на спора, като отхвърли жалбата на сдружение "Граждански контрол - защита на животните". Магистратите смятат, че от РИОСВ-Пловдив правилно са преценили, че нов ОВОС не е необходим, защото става дума за съществуващ обект. 

За успеха на мисията "зоопарк" вчера се помолиха отец  Георги от църквата "Св. Николай" и отец Пантелеймон от храма "Климент Охридски". Със свещичка в ръката до тях се нареди и кметът Иван Тотев.  Вече могат да обжалват само литургията, отсече градоначалникът. Шегата му бе по адрес на природозащитниците.

В близките дни предстои  да се издаде акт 11 за размразяване на обекта, каза кметът на "Западен" Димитър Колев. Според управителя на фирмата изпълнител "Запрянови 03" Вакрил Запрянов работата ще бъде завършена за месец. Строителите трябва да вдигнат по-високи огради на хабитатите на елени, бизони и мечки по препоръка на МОСВ и с цел повече сигурност. От Община Пловдив увериха, че през лятото обектът ще бъде отворен за посетители. Като компенсация за забавянето администрацията ще внесе в Общинския съвет предложение до края на тази година в зоопарка да се влиза безплатно. 

За три години, откакто строителният обект е под ключ обаче, върху изграденото се вижда печатът на занемарата. Дървените части, включително и мостчето в хабитата на водоплаващите птици, са почернели от дъжда. На места металните конструкции са започнали да ръждясват, видя репортерът на "Марица". На някои сгради по тухлите е избила влага, а на покривите е поникнала трева.  

За разширението и модернизацията на зоокъта  още през 2015 г. от държавния бюджет бяха дадени 4 млн. лева. Те са част от целевата субсидия, с която правителството подкрепя инициативата Европейска столица на културата. 

Хабитатите обаче и до днес са празни, с изключение на десетина  маймунки - единствените животни, останали от стария зоокът.  За тях обаче втора година се грижи Общинското предприятие "Зоопарк - Пловдив". Тази година бюджетът му е 854 655 лева. Парите са за издръжка и заплати на 26 души персонал. Отделно за довършителните работи са планирани 523 000 лева.   

Маймунките чакат гости и компания 


В новия зоопарк засега няма да има тигър, защото изхранването му е скъпо. Животните ще са предимно всеядни и тревопасни. От зоопарковете в Стара Загора, София и Ловеч ще бъдат доставени още 7 маймуни, 3 мечки, 5 елен​а,  6 муфлона,  9 гълъба, 15  зеленоглави патици, 8 камерунски кози, 2 декоративни патици от вида "мандаринка",  3 пауна, турска патица, фазани, сърни, антилопи, виетнамски  прасета, патагонска мара, чакал. С развъдника в Словения се преговаря  и за други животни. "В момента на откриването няма да има на сто процента животни, но до края на годината всички хабитати ще бъдат запълнени", допълни кметът. 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?