49

ВСС с голямо признание за пловдивски прокурор

Георги Коджаниколов, младши прокурор в Районната прокуратура в Пловдив, получи специална награда от Висшия съдебен съвет за създаването на правна платформа с етичните кодекси и правила за поведение на прокурорите и съдиите от държавите в Европейския съюз.

Отличието му беше връчено от районния прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Наградата е за утвърждаване и издигане на престижа на съдебната власт на национално и международно ниво. Платформата е била представена пред Съвета за партньорство към ВСС и одобрена от членовете му. Те са изразили подкрепа за бъдещото й развитие.

През юли тази година на Международното правно състезание „THEMIS“ в гр. Барселона, Испания, етичната платформа беше отличена в раздела за иновации. Заедно с Георги Коджаниколов нейни създатели са младшите съдии Калина Станчева от Софийски градски съд и Радослав Ангелов от Окръжен съд–Ловеч.

Тя е достъпна през сайта на Националния институт за правосъдие, под чиято егида е създаден, както и на интернет адрес:  juditialethicsplatform.eu.

На правната интернет страница са поместени кодексите за етично поведение на българските магистрати и на колегите им от държавите в ЕС, направен е сравнителен анализ на отделни разпоредби, разгледани са основните източници, регламентиращи нравствените стандарти.

„Целта е чрез платформата и форума към нея магистратите от различни държави да формират професионална общност, за да обмислят проблемите за изработване на етични правила и стандарти за поведение“, обясни Георги Коджаниколов.  От създаването му до момента сайтът има близо 15 000 посещения.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Руши

Руши

07.12.2022 | 22:08

Няма съдебна система, докарахте ни до око за око! Срам и позор сте!

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?