Следвайте ни

Всички под ножа! Разпитват свързаните с Транспортния проект на Пловдив

viber icon

Предстоят разпити на абсолютно всички по веригата, които по някакъв начин са свързани с Транспортния проект на Пловдив. Те ще бъдат препитвани в качеството им на свидетели, за да се стигне до истината кой превърна стартиралия проект в неработеща система. Това съобщиха за „Марица“ от прокуратурата. 

Това означава, че под ножа попадат предишния кмет Иван Тотев, зам.-кметът по транспорт тогава инж. Златин Велев, както и бившият ръководител на Транспортния проект инж. Борислав Кръстев

Целият Транспортен проект, който включва система за удобен и бърз градски транспорт с информационни табла и електронно таксуване, Център за управление на трафика, "умни" светофари, както и велоалеи, е обект на разследване отдавна. Прокурорската проверка е започнала след предявяване на финансова претенция от "Индра" след инцидент в Центъра за управление на трафика още през април 2016 година. До момента не е ясно по чия вина е настъпил техническият проблем. 

През май тази година Транспотният проект стана обект на разследване от Спецпрокуратурата. Отдел „Икономическа полиция“ изиска всички документи, свързани с избор на изпълнител, плащания  и реализация на проекта, за който Европа плати над 41 млн. лв. Проверката все още не е приключила.  

Още през декември Общината сезира държавното обвинение в лицето на Окръжната прокуратура, след което разследването бе предадено на Спецпрокуратурата.

Най-скандалната част от проекта е електронната система за таксуване. Тя е на стойност близо 20 млн. лева. Бившият ръководител на Транспортния проект Борислав Кръстев е разписал всички протоколи, с което е приел работата за изпълнена от испанската фирма "Индра". И до сега остава загадка защо тъкмо тя е била предпочетена, след като е предложила значително по-скъпа оферта. "Електроник трафик" е дал цена от 14,8 млн. лева без ДДС, но не е бил избран.

Електронно таксуване в Пловдив така и няма, макар по документи да се води, че е трябвало да стартира от февруари 2016 г.

Спецпрокурорите ще разследват  "умните" светофари и велоалеите, които също са част от Транспортния проект. 

Припомням, че днес от държавното обвинение образуваха досъдебно производство за безстопанственост във връзка с изпълнение на договор за изграждане, внедряване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт. 

"През периода 2015 г.- 2016 г., в гр. Пловдив, от длъжностни лица не са били положени достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за възложената им работа, във връзка с изпълнение на договор с предмет „Изграждане, внедряване и поддръжка на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)“, и от това са последвали - значителна повреда на имущество и значителни щети за Община Пловдив“, пишеше в съобщението на прокуратурата.

Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (36)

Новия апелативен прокурор на Пловдив

Новия апелативен прокурор на Пловдив

01.09.2020 | 17:17

Ако искаше прокуратулата до сега отдавна да е арестувала Тотю, но бившия /до преди 2м./апелативен прокурор на Пловдив му осигури няколко годинки спокойствие, нали разбирате как...Това беше и причината да го свалят от тази позиция и да го направят редови. Дано на новия апелативен да са му наредили да действа.

Отговори
0 0
123

123

01.09.2020 | 12:38

2017 Година Борислав Кръстев е Директор на ОКТ а жена му Недялка Кръстева е експерт по контрол на информацията в същото предприятие ОКТ и тя командва и се изживява като Директор. Това е недопустимо не морално .Тотев знае но не взема мерки и оставя Недялка Кръстева да се вихри в ОКТ то. Ето за такива не морални постъпки протестират хората и са недоволни.

Отговори
3 0
Пловдивчани

Пловдивчани

01.09.2020 | 10:42

Бул Руски се наводнява след три годишен ремонт, подлезът на Гладстон събира над метър вода, пак след ремонт, Васил Априлов по същия начин, площад Централен и той събира езеро уж на равното, още да изброявам ли. Няма ремонт на. Тотев, който да не е компрометиран. Всички са за резил. Кой пловдивчанин не го знае това. Видели сме ги с очите си.

Отговори
3 0
партийната линия права линия

партийната линия права линия

01.09.2020 | 09:53

Докато ГЕРБ е на власт и Тотев е неин председател в Пловдив, всичко ще е само залъгване и прах в очите. Помним как Цв.Цв. се изперваше по медиите и заявяваше : "Партия ГЕРБ застава зад кмета Тотев."

Отговори
4 0
ККК

ККК

01.09.2020 | 09:40

Славчо остави на града проекти за над 200 милиона, но тюфлекът Тотев ги насра, за да открадне парите. Вижте му личното имане и всичко е ясно. Да си купува вазелин и да стиска задни бузки!

Отговори
4 0
Ченчев

Ченчев

01.09.2020 | 09:37

Има ли пловдивчанин, който да смята, че Тотев не е откраднал парите за Транспортния проект? Славчо го спечели, Тотев го окраде. Работи ли нещо от този проект? Не. Платени ли са 20 милиона за нещо, което не работи, платени са. Кой ги плати? Тотев. Кое не е ясно?

Отговори
4 0
Папи

Папи

01.09.2020 | 09:34

Иван Тотев е най-крадливият кмет в историята на Пловдив. По груби сметки е откраднал над 200 милиона от обществени поръчки и договори. Най-вероятно са много повече. Но чадърът го пазеше. Сега нещата се променят и папките ще бъдат отворени, а Тотев отива задълго в панделата. Идва му коледата на това мазно герберско пр асе.

Отговори
4 0
Хаха

Хаха

01.09.2020 | 09:26

А помним ли как Маминия сам каза, че червеният директор на ВиК Манол Генов няма да пипа нито един от хилядата членове на герб, които работят там. С него били в чудесни отношения. Кой е свой с червените, а? Тотев?

Отговори
4 0
Паметлив

Паметлив

01.09.2020 | 09:18

Гергов каза пред партийната конференция следното: Нито глас за Славчо, нито на първи, нито на втори тур! И друго: Със Славчо не можеш да се разбереш. Виж, с Иван добре се разбрахме! Кой е червена свиня, а, Тотев?

Отговори
5 0
Минчев

Минчев

01.09.2020 | 09:15

Налито е пълен смотаняк. Вярно е, че е лично Тотев. Като се насмуче с уиски в бара си, почва да дращи от айфона. Червена маймуна ще викаш на леля си Менда и на останалите партийни секретари от герб пловдив. Не на Славчо. Да припомним също, че пръв приятел на Гергов си ти, Мамин, не е Славчо. Той не му даде и стотинка, а ти още през декември 2011 му даде един милион поръчка да кърпи дупки в Тракия. Така че, червена маймунка си ти. Гергата каза така: Иван ни е опонент, а Славчо ни е враг.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?