Следвайте ни

Военен иска пенсия с фалшиви документи

Служещ в Пловдив военен пробва да се пенсионира, представяйки в НОИ фалшиви документи за стаж от времето, преди да постъпи в армията. Т. нар. УП-та били за периода от 15 септември 1990-а до 2 февруари 1992 г. и от 9 декември 1992-а до 26 февруари 1993 г. и били издадени от предприятие за стъклопластови изделия и от един склад. Отделно човекът имал 23 години служба в армията и в началото на 2016 г. решил да излезе в пенсия.

Когато в НОИ започнали да преглеждат подадените от него документи, установили, че в трудовата му книжка стажът, отразен в двете УП-та, липсва. Направили справка в платежните ведомости и тъй като името му не фигурирало там, станало ясно, че документите са фалшиви. В хода на последвалото разследване лъснал фактът, че УП-тата са издадени от майка му, която работела във въпросните фирми в началото на 90-те. Документното престъпление обаче е извършено толкова отдавна, че е изтекла всякаква давност, и от нея не може да се търси наказателна отговорност.

Самият военен пък е с чисто съдебно минало и е признал вината си, затова и решението на Пловдивския военен съд е глоба от 1000 лв. То може да бъде атакувано пред Военно-апелативния съд в София.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?