Следвайте ни

Плашат пловдивчани с ЧСИ - фантом

viber icon

Нова фишинг-измама с ЧСИ се появи в интернет. Хакери масово изпращат имейли от името на адвокати, с които подканват българите да се консултират с юрист и да изтеглят прикачения файл за повече информация. В противен случай щели да бъдат предприети неизбежни процесуални действия.


Такова писмо получила и Районната организация на глухите в Пловдив. Имейлът бил написан неграмотно. „При отсъствие на съзнателен изплънение, ще бъдат предприемам неизбежни процесуални действия и ще бъде предадена в съд“, гласяло съобщението, което пристигнало на е-пощата. Писмото било подписано от адвокат Петър Иванов.

 


От Районната организация на глухите свалили прикачения файл, но той не се отворил. Затова решили да потърсят номера на въпросния адвокат. След проверка в мрежата се оказало, че адвокат в Пловдив с това име действително има. „Позвънихме му и след като му обяснихме, той каза, че поне 30 души са му звънели същия ден заради такива писма. Каза, че не е изпращал такова писмо и да не отваряме файла, защото е вирус“, обясниха от Районната организация на глухите.

 


Подобни писма получили и други пловдивчани. Те обаче били подписани от частен съдебен изпълнител – Николина Ангелкова и били изпратени от имейл адрес [email protected] .

 


„Това е типична фишинг атака с цел кражба на данни или криптиране на компютрите на получателите, за да се иска откуп за блокиранта информация. Този тип атаки у нас стават все по-изпипани и могат да заблудят и по-технически грамотните потребители“, обясни експерт по киберсигурност.
 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?