Следвайте ни

Внимание, измама! Хакери четат личните мейли на пловдивчани

viber icon

Хакери посегнаха на най-големия български мейл портал - abv.bg, научи "Марица". Става въпрос за фишинг атака, насочена към личните пощи на потребителите. Жертвите получават писмо, като в полето на подател е изписано ABV.BG. На пръв поглед то не буди съмнение, предвид че е от името самата платформа и не е изключено админите да изпращат подобни съобщения. 


Съдържанието на мейла обаче провокира въпроси. Ето какво пише:

"Имате входящи съобщения, които са били задържани поради това, че не сте актуализирали пощенската си кутия ABV. Моля, актуализирайте акаунта си по-долу, за да получите достъп до входящите съобщения и да избегнете отстраняване на неизправности по пощата". 

Отдолу е посочен бутон за кликване, на който пише "Актуализация". В момента в който притежателят на мейла щракне там, той вече пада в капана. Чрез фишинг измамниците вече имат достъп до мейла и до цялата информация, която се съхранява вътре. Не е изключено да бъдат откраднати лични данни, банкови акаунти и т.н. 

Вече мнозина са се хванали на въдицата, а фишинг атаката се развива с бърза скорост, заливайки елетронните пощи на потребителите от Пловдив и в цялата страна. 

Специалистите съветват подобни мейли да не се отварят. Ако все пак ползвателят на мейла е любопитен и отвори писмото, нека да провери изпращача. Когато се касае за измама, мейлите, от които идват писмата в кутията, звучат нелогично и в повечето случаи се опитват да копират познати имена или понятия. В конкретния случай подадел на фишинг-мейла е <[email protected]>. Ако писмото е официално и идва от самия сайт, то поне домейна ще го подскаже. Тоест, би трябвало мейла да се състои например от име на латиница или често използвано е admin, и да завършва с @abv.bg. Това важи и за останалите официални мейли от банки и т.н. Ако все пак измамниците са успели да заблудят с името на мейла, специалистите препоръчват при съмнение да се допитате дали съответната институция, платформа и т.н. са разпратили подобни съобщения. 

Ако и за миг не сте се усъмнили и сте щракнали на линка "активация", то веднага трябва да смените паролата на мейла си и да изтриете всякаква информация, която може да бъде използвана - писма с докумменти, лични данни, банкови сметки и т.н. След това е препоръчително да подадете сигнал и да следите за промени.


В сайта има възможност да се проследи история на влизанията, подобна услуга се предлага в повечето платформи, изискващи регистрация и профил.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КЪРТАЧА

КЪРТАЧА

25.08.2021 | 18:00

Требе си много тъп, за да клъвнеш на тази простотия. Ако го сторш - заслужаваш си всичко последващо.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?