3906

ВКС посече убийците от Джумаята в Пловдив

Върховният касационен съд потвърди присъдите на Цанко Петрунов и Кирил Стоянов за бруталното убийство до Джумая джамия в Пловдив. Общо двамата получиха 32 години затвор. Цанко ще е зад решетките 17 години, а Кирил - 15 години. Наказанията бяха определени от Окръжния, след което потвърдени от Апелативния съд в града под тепетата.

Двамата бяха признати за виновни в това, че на 7 юли, след употреба на алкохол, в съучастие, са пребили до смърт Лалко. Причината за нанесения побой е, че искали да накажат пострадалия, който видели предния ден да закача непълнолетно момиче по неприличен начин. Тримата били приятели и всеки ден заедно употребявали алкохол. Няколко дни преди убийството пострадалият, който бил бездомник,  се нанесъл да живее при Кирил. 

Недоволни от наказанията си и двамата подсъдими са обжалвали пред ВКС чрез адвокатите си. Те настояват, че липсват мотиви в обжалваните съдебни актове, искат промяна на квалификацията на престъплението от умишлено убийство в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда и молят съда да намали наказанията им.

В решението на ВКС се казва, че не са налице пороци при формирането на вътрешното убеждение на предходните съдилища по фактите и в частност на въззивния съд, поради което възраженията са неоснователни. ВКС намира, че претендираните и предлагани от защитниците на подсъдимите правни квалификации на инкриминираните деяния, категорично са неприложими при установените по делото факти.

Начинът на осъществяване на побоя (интензивно в продължение на около 10 минути с нанасянето на около 20 удара; след няколкократно падане и изправяне на тялото на жертвата) и последващите действия на подсъдимите, извършени след преустановяването на побоя, еднозначно сочат, че те изобщо не са мислили и възнамерявали да предотвратят настъпването на предизвиканите от тях общественоопасни последици – след побоя не са оказали никаква помощ на пострадалия, макар непосредствено да са възприели тежкото състояние, в което се е намирал и в което са го оставили, като съвсем невъзмутимо продължили да пият бира и да слушат музика, седнали на няколко метра от Лалко.

Следователно, пише в мотивите си ВКС, правилна е преценката на предходните инстанции, че от субективна страна подсъдимите са извършили умъртвяването на пострадалия при форма на вината евентуален умисъл, а не по непредпазливост вследствие на умишлено нанесени телесни повреди.

ВКС приема за неоснователни възраженията за явна несправедливост на наложените на подсъдимите наказания и ги оставя в сила.

Решението е окончателно.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?