ВКС отсече: Бившият шеф на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов е невинен

Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия шеф на онкоцентъра в Пловдив д-р Красимир Вальов и го обяви за невинен. 

Той бе обвинен за нарушения на закона при покупката на томограф с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС, при която ощетил здравното заведение с повече от 254 000 лева.

Припомняме, че д-р Красимир Вальов беше оневинен от Пловдивския окръжен съд, но по протест на прокуратурата делото беше внесено за разглеждане в Апелативния съд. След проведено самостоятелно съдебно следствие присъдата бе отменена оправдателната й част, като вместо това Вальов бе осъден на три години условно с пет години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева. 

"ВКС приема в своето решение, че начинът, по който е формулирано обвинението, изначално изключва възможността да бъде ангажирана наказателна отговорност на Красимир Вальо.  В обвинителния акт е направен неуспешен опит за конкретизиране на дължимото поведение на длъжностното лице в случая. Не са посочени действията, които е следвало да се предприемат, за да не се стигне до причиняването на щети на търговското дружество", се казва в мотивите за решението. 

Относно липсата на проучване за прогнозна цена на томографите в страната по време на инкриминираното деяние, от ВКС смятат, че Вальов е направил проверка в публичния регистър на Агенцията за обществени поръчки за минали години на цените на сключените договори за доставка на подобна апаратура и въз основа на докладна, изготвена от икономиста на отдел „Обществени поръчки“ на КОЦ-Пловдив, докторът е внесъл предложение до кмета на община Пловдив за разрешение за закупуване на компютърен томограф на цена от 900 000 до 950 000 лева и е получил такова. Съдът приема, че бившят шеф на онкоцентъра е потърсил съвет и е получил разрешение не от какъвто и да е било орган, а от принципала и едноличен собственик на капитала на управляваното от него дружество. 

От друга страна, Вальов е напуснал КОЦ-Пловдив на 24 ноември 2016-а, а на 19 декември същата годинае сключен договор за доставка на томографа. Според върховните магистрати новият управител е имал достатъчно време да установи претендираните от прокуратурата допуснати нарушения и да прекрати обществената поръчка. Това не е сторено, а е сключен договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация. 

ВКС намира, че инкриминираното неполагане на „достатъчно грижи“ при откриването на обществена поръчка, взето в изпълнение на решението на колективен орган, от което да са последвали значителни щети за дружеството, води до обективно несъставомерност на деянието, предмет на наказателно производство.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
феникс

феникс

21.04.2021 | 15:39

Днес в парламентарната комисия ИЗПРАВИ СЕ,МУТРИ ВЪН внесоха законопроект който цели промени в ТРУДОВИЯ КОДЕКС.Какво целят те ? Промяна на трудовите книжки с Електронни книжки,На пръв поглед добре- ( ще си кажат някои ) нормално е в 21 век да има ел управление и дигитализация--естествено,НО кое е притеснителното в случая ?В тези ел книжки ще бъде вписана ЦЯЛАТА информация на работника до която ще има достъп РОБОВЛАДЕЛЕЦА ,Коя е тя ? Освен личните данни на лицето,работодателя ще има достъп и до цялата ИСТОРИЯ на работника,нещо което ОП в България контролирана от Домусчиев и неговите бухалки КРИБ и АИКБ отдавна бленуват..Това нещо ако бъде прието работодателя ще може спокойно да да з.л.о.у.п.о.т.р.е.б.я.в.а в ущърб на работника от всякакъв характер.Целта на тази ел книжка не е да бъде в полза на гражданите и администрацията ,а да бъде в полза на частния сектор който всички знаем се държи от МАФИЯТА.И така дами и господа,под тази маскирана уж ДОБРА КАУЗА за изменение на закона в ТК тук се прокарват лекинко ЛОБИСТКИ ЗАКОНИ ощетяващи гражданите .И НИКЪДЕ не е вписано в проекта че само ДЪРЖАВАТА в лицето на администрацията да има достъп до такива данни каквато е историята. Тоест има ги и частника.Бъдете внимателни КОЙ какви закони внася в НС за изменения на разни закони.Лично аз ще ви информирам.....daily

Отговори
6 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

21.04.2021 | 15:21

Най-после! А, сега да го възстановят на поста!

Отговори
8 4
Защо ли?

Защо ли?

21.04.2021 | 14:43

МАФИЯТА всичко е овладяла.

Отговори
6 2
Краси не сме се съмнявали в теб

Краси не сме се съмнявали в теб

21.04.2021 | 14:20

Бойко нареди оставката ти и сега му дойде и той да пати. Удряше своите за да угоди на мафията.

Отговори
10 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?