Следвайте ни

Вижте дълго чаканата присъда на кипърския фермер Димитракис, сгазил крадец в имота си

viber icon

Кипърският фермер Димитракис Пирилис, който през май 2019-а прегази и уби с джипа си крадец, призна изцяло вината си и се сдоби с присъда още днес, предаде репортер на "Марица". Делото мина по съкратената процедура и така Пирилис получи наказание, редуцирано с 1/3. магистратите постановиха общо 2 години и 4 месеца условно, с 4 години изпитателен срок. Освен това, Пирилис е с отнета книжка и няма да има право да седне зад волана в следващите 4 години. 

Пирилис пристигнал в България през 2002 година. Закупил земеделски земи и направил кравеферма в землището на село Болярино.  В стопанството често ставали кражби на животни и имущество, за което били подавани сигнали в полицията. Поредното посегателство било на 8 срещу 9 май 2019 г. Тогава от фермата били отнети пет крави. Поради тази причина, всяка вечер кипърският гражданин започнал да обикаля с джипа си около фермата, за да я пази и следи за крадци. 

На 11 май същата година, около 22.30 часа, Пирилис излязъл за поредния обход. Половин час по-късно забелязал група мъже да извеждат шест крави от стопанството му.  Първоначално бил слязъл от джипа си, но се уплашил, качил се в колата, угасил фаровете и се заключил. Страхувал се, че мъжете може да го нападнат. Той видял как крадците извели животните през огражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Оттам трябвало да отведат кравите на АМ „Тракия“ и да ги натоварят на бусове. Пирилис знаел за пътя на животните, понеже и преди ставали кражби от фермата му по същата схема.

Той запалил джипа и тръгнал след апашите. Карал с около 20 км/ч, първоначално със загасени фарове, като в един момент ги светнал, за да сплаши крадците и да спаси кравите.  Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата, а животните се насочили към стопанството.  В това време Пирилис направил два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата, но в този момент нямал видимост и блъснал единия от апашите - 30-годишният Петър Гаджанов. Той по-късно починал от нараняванията си. При катастрофата е пострадал още един от крадците, като му е била причинена лека телесна повреда.

"По делото са извършени експертизи, според които причината за катастрофата е несъобразяване на водача с обстоятелството за липса на осветеност и видимост на мястото и много възможности от траектории за движение на пешеходците и автомобила.  Смъртта на Гаджанов е настъпила вследствие на кръвозагуба от тежка черепно-мозъчна травма, според съдебномедицинската експертиза", съобщават от прокуратурата. 

 Установено е, че апашите са били общо четирима, всички рецидивисти. Осъждани са многократно, а някои от тях и за предходни кражби на животни от фермата на Пирилис.  

За опита за кражба на животни на 11 срещу 12 май 2019-а трима са осъдени на „лишаване от свобода“. На двама от тях е наложено наказание от по 9 месеца затвор, а на третия – 6 месеца затвор.

След случката Пирилис прекара 13 дни в ареста, след което апелативните магистратите го освободиха срещу парична гаранция от 10 000 лв. с мотива, че развива стопанска дейност и няма да се укрие. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

nicoo

nicoo

31.08.2021 | 07:45

А кой всъщност я чакаше тази присъда толкова дълго и защо?

Отговори
2 0
Сестра Галева

Сестра Галева

30.08.2021 | 22:02

Човека не направил нищо лошо търпял е кражбите и накрая му е писнало никаква присъда за него наградете го ама е трябвало не един да утрепе а всичките

Отговори
15 0
даа,

даа,

30.08.2021 | 15:39

Тоя трябва да го наградите, а не да го осъждате!

Отговори
22 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?