46

Върнаха в клас пловдивски полицаи, стават професионални ловци на пияни и дрогирани СНИМКИ

Стотици пловдивски полицаи се обучават поетапно да се превърнат в професионални ловци на пияни и дрогирани джигити на пътя. Теоретичното обучение с лектори стартира миналата седмица, като тази се даде начало на практическата част, където униформените трябва да овладеят как да прилагат тактически действия спрямо нарушителите зад волана. 


Демонстративен практически урок се проведе днес в двора на сектор "Специализирани полицейски сили" до Гребната база. Участници в него бяха служители на Първо, Второ, Трето, Четвърто и Пето районни управления в града под тепетата. Преди началото му, "учениците" в униформи преминаха през инструктаж. 


Началникът на "Охранителна полиция" комисар Костадин Костов обясни пред журналисти, че обучението се извършва на групи от по 20 души. Тази седмица подготовка ще преминат униформените от районните в града, а следващата седмица - от полицейските управления в областта. Последни ще бъдат служители на Икономическа и Криминална полиция. Обучението ще приключи до края на месеца по предварително изготвения график. Демонстрацията днес се състоеше в това как двама униформени спират кола за проверка. Сценарият - действието се развива в градски условия, на двулентов път с двупосочно движение. Единият полицай дава знак на шофьор да отбие и да спре за проверка. Първо прави справка за автомобила - марка, номер и цвят, за да се провери дали не е обявен за издирване. След като получи информацията от оперативния дежурен, пристъпва към следващи действия. Колата е открадната, шофьорът се извежда от нея, прави му се личен обиск, слагат му се белезници, а след това е вкаран в патрулката, като през цялото време е под охрана. Същевременно се извършва проверка за установяване на самоличността. Ако липсват лични документи, първоначално се разчита на думите му. 


Демонстрацията за "учениците" днес включваше три сценария, като последният бе шофьор, който не се е подчинил на разпореждане да спре и е продължил с газ по пътя си. За да бъде спрян се слага лента с шипове, с която е оборудвана всяка патрулка. 


"В този случай се стремим да спрем само преследвания автомобил и лентата да се премахне бързо, така че други водачи да не станат потърпевши от нашето действие", каза комисар Костадин Костов, който обясняваше всяко едно действие на униформените по време на демонстрацията. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?