46

Вълна от съдебни дела в Пловдив заради новите мерки и зеления сертификат

Адв. Стефан Харизанов: Трябва да се търси баланс между правото на труд, правото на придвижване и правото на здраве

Вълна от съдебни дела се очакват в Пловдив и страната след въвеждането на новите мерки и прилагането на "зеления сертификат" като входен билет. 

Мнозина, които не искат да се ваксинират, смятат, че стягането на обръча заради пандемията е чиста проба дискриминация срещу човешкото право на свобода на придвижване и нормален начин на живот. 

Проблем се оказа и че няма разписани правила за това как и дали неваксинирани работници ще имат достъп до работното си място. Дали онези, които имат заболяване и здравословното им състояние не позволява поставянето на ваксина, също ще имат проблеми в работна среда?

"Марица" се свърза с адв. Стефан Харизанов от Пловдив, който коментира възникналите казуси и неразбории покрай новите мерки. 

"Ситуацията е сложна. Моето лично мнение е, че в случая трябва да се търси баланс между правото на труд и правото на обществено здраве, за което всеки български гражданин има личен ангажимент. От тази гледна точка, ако има прецеденти, в които работници и служители не бъдат допускани на работните си места, този проблем трябва да бъде отправен към съответното ръководство и към администрацията, била тя общинска или държавна. Пак казвам, трябва да се търси този баланс между правото на труд, правото на свободно придвижване и правото на здраве на всеки един български гражданин", посочи Харизанов.

"Моето становище е, че съмнението у българина в твърденията на учените и специалистите, които се занимават с лечението на това заболяване, трябва да бъде разколебано. Не виждам фактори, които да се опитват в този политически хаос да обяснят и българинът да намери баланса между собственото си неразбиране на научните факти и твърдения и  конспиративните терории за това, че чрез ваксините се влива невидим чип и т.н. Моето лично мнение е, че водещото твърдение, към което трябва да се ориентират българските граждани, е да се ваксинират, за да се намали натиска към здравната система", каза адвокатът. 

На въпрос дали изискването за зелен сертификат и новите мерки срещу коронавируса могат да се тълкуват като дискриминация и натиск, Харизанов посочи:

"Тук основният въпрос е здравето. Не е ли дискриминация към останалите, ако ти си болен, но боледуваш безсимптомно, пътуваш в автобуса и стоиш на работното си място, без да спазваш мерките? Пандемията, която продължава година и нещо, опира и до основният въпрос за либертарианското разбиране на правата на човека и гражданина, разбирането, че аз като гражданин мога да правя каквото намеря за добре и никой не може да ме принуди да се ваксинирам, защото това противоречи на моето разбиране. Да, но когато си преносител на вируса, защо други хора, които нямат твоето разбиране и са се подчинили на указанията, трябва да страдат. Ти продължаваш да носиш тази зараза. Ти си взел решение, че няма да се ваксинираш, че всичко е глупост, че чрез боцкане искат да унищожат 1/3 от населението и т.н", каза Харизанов. 

По отношение на търсенето на права от хората, които се чустват дискриминирани, адвокатът посочи, че има два способа - организация, например на антиваксърите, да атакува пред ВКС съответната заповед на здравния министър. Тогава да се преразгледа в съда колко е законосъобразна, дали е дискриминационна и т.н. Другият път е когато човек си казва, че няма да носи маска, че няма да се съобразява с никакви правила, но се жалва, че работодателят му не го допуска до работното място. Тогава съдът ще разгледа дали заповедта на ръководителя на предприятие, фирма и т.н. е законосъобразна. Проблемът е, че всеки един работодател ще бъде оставен сам на себе си да реши. 

В конкретния случай, ако влияе върху работния му процес, върху производството, върху извършването на услугите и то в тази обстановка, в която твърдят, че се увеличават цените на тока, че идва безработица, всеки един от тези ръководители ще се замисли дали строго да спазва заповедта или да си затваря очите, а пък да рискува да има затваряне на цялото предприятие заради болни. Сложно е", коментира адв. Харизанов. 

"Липсата на уважение и дисциплина у българина е много голяма. Ето от Сдружението на заведенията в България казват, че ще бойкотират мерките.  Кого? Себе си или другите? Аз като потребител се мъча да възприема тезата, че заведенията трябва да работят. И пак се превърля отговорността на всеки собственик дали ще постави указания, че не допуска хора без зелен сертификат. Няма краен отговор. Искаме ли да сме здрави, искаме ли да не умират наши близки и приятели, затова че сме решили, че има световна конспирация, трябва да се ваксинираме", посочи юристът, който е и експерт по медицинско право. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
АЛОУУУУ ОПЦИЯТА

АЛОУУУУ ОПЦИЯТА

20.10.2021 | 18:50

Бе ти луд ли си бе търгаш на тестове 5 лева за всеки тест за да джъткам Абе аз за 50 стотинки убивам чиляк Тоя урунгел 5 лева за тест ми говори за опция Кък ша въ опъвам за краката га увисните на въжето като опция към въжето

Отговори
3 2
Макс

Макс

20.10.2021 | 18:08

А ваксинираните, които пренасят спокойно заразата ,ходят без маски и нагло заявяват ,че били ваксинирани. Просто нека си спазваме хигиената.

Отговори
16 3
ВЪПРОС

ВЪПРОС

20.10.2021 | 18:46

Фундаменталният въпрос е:"Пренасят ли заразата и ваксинираните? -ДА! Ваксината е решение за по-леко боледуване /вероятно е така/. Всеки човек е свободен в избора си в лично качество. ВАКСИНАЦИЯТА НЕ ПРЕДПАЗВА ОБЩЕСТВОТО! Който го е страх от ваксината, просто се пази и поема риска за себе си. Но той не вреди на обществото!!!

Отговори
13 3
Отговор

Отговор

20.10.2021 | 22:57

Редица проучвания от щатски и английски учени(в частност Оксфорд) над стотици хиляди хора вече установиха, че ваксинираните пренасят заразата с близо 70% по-малко от болните неваксинирани. Комбинирано с фактите(отново доказани от светила в микробиологията), че ваксинираните имат между 70 и 90% по-нисък шанс да се заразят и около 90% по-нисък шанс да го карат тежко или фатално води до крайния незначително нисък резултат общество от масово ваксинирани да се разболява тежко и летално. Въпроса е българите дали са станали отговорно общество или все още са голяма група бай-Ганьовци?

Отговори
1 5
Цецо

Цецо

20.10.2021 | 17:57

Добре, нали има и опцията за тестове? Като не искат да се ваксинират, ходят през 2 дни на тестове и си получават временни сертификати... Като имат зор да ходят на кръчма, да си го предвидят в сметката... Или зорът сега е да се тръби как може да се съди държавата, че и адвокатите да нахлебят мъничко?

Отговори
6 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?