В Пловдив: Съдът оправда Валери Симеонов за "кресливи жени с уж болни деца"

Семейство от Пловдив опита да обори Комисията за защита от дискриминация, според която лидерът на НФСБ Валери Симеонов не е засегнал достойнство и интереси с изказването си по посока на инвалидите, децата с увреждания и техните родители. 

През октомври 2018-а Симеонов каза по собствената си телевизия СКАТ: “Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“.  Думите му бяха в коментар на протестиращите майки на деца с увреждания. 

Изказването му било повторено в предаването „Господари на ефира“, където Валери Симеонов заявил „Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Очевидно в случая става въпрос за политическа кампания. Маските паднаха, в общ хор реват БСП, Атака, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали“. 

Думите на Симеонов предизвикаха бурна обществена реакция и след коалиционен съвет в сградата на МС, той заяви, че поднася своите извинения на всички, които са засегнати или са се почувствали засегнати. 

Пловдивското семейство чуло изказването по телевизията и се почувствали унижени от думите „кресливи жени“, „уж болни деца“, които манипулират обществото, понеже синът им страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна неработоспособност. През годините полагали големи усилия, за да облекчат състоянието на детето си и да може то да продължи да ходи, макар и с помощни средства, което се дължи на множество терапии, които са му провеждани и грижите, положени за него през последните 19 години. 

Намират, че извинението на Симеонов не е искрено. Семейството участва на протестите в София от самото им начало. 

Последвала жалба в Комисията за защита от дискриминация. След преценка на доказателствения материал, тя е оставена без уважение. Изложени са и подробни мотиви относно извода на комисията. Излагат се и допълнителни съображения за това, че Валери Симеонов е направил общо изказване, а не конкретно спрямо един или всички жалбоподатели, като в случая ставало дума за изразяване на мнение по дадена тема.

Родителите от Пловдив атакували решението на комисията в Административния съд в Пловдив.  Така се стигнало до вчерашното решение на магистратите, които също отхвърлили жалбата.  

„Настоящият съд възприема извода на КЗД, че Валери Симеонов е упражнил правото си на изразяване на мнение в унисон с основния принцип за равенство и достойнство на всеки индивид и защита честта и достойнството на личността, поради което би могъл да се ползва от правилото на чл.39, ал.1 от Конституцията за право на мнение“, се казва в мотивите на съда. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок от две седмици.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Карта

Карта

28.01.2021 | 18:22

Пловдивски магистрати на нивото, /по точно на акъла / на Валери Симеонов... Ако са им раздал по колективния трудов договор очилата със розови стъкла, като са им гласували и новите заплати с N-% увеличение!!!! Много важно, че някакви там с уж болни деца се обидили... Файда от тях к'ва.... Виж Валери е друга работа прос ама депутат, депутат ма прос...

Отговори
15 6
Трафик

Трафик

28.01.2021 | 17:15

Ооо горките къде са потърсили справедливост???!!!! То тук в Пловдив няма такова животно "правосъдие" "" тука има уговорки и наши и ваши... Страсбург!!! И Михаил Екемджиев това е истината.... Тия тука са на каишка....

Отговори
16 8
USA

USA

28.01.2021 | 16:13

Откога да си казваш мнението стана дискриминация? СПРЕТЕ С ТОЗИ РАСИЗЪМ!

Отговори
15 6
Ами

Ами

28.01.2021 | 16:05

направете му фелацио на мангала. Българският съд пак се ослушва.

Отговори
7 14

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?