Следвайте ни

В Пловдив - най-строги към нарушителите на карантина

viber icon

Общо 844 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки са взети на специален надзор от Апелативната прокуратура в Пловдив през 2020-а. Това казана брифинг апелативният прокурор Тодор Деянов.

Делата са водени от магистратите от районните прокуратури в апелативната зона. Най-често досъдебни производства са образувани за нарушаване на задължителна карантина.

През май 2020-а 32-годишен мъж получи ефективно наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 10 000 лева. 

Тодор Деянов подчерта, че продължава тенденцията за намаляване на престъпленията в зоната на Апелативна прокуратура -Пловдив. Той  посочи, че през 2020-а са регистрирани общо 16 747 престъпления, като през 2019-а те са били 18 024, а през 2018-а - 19 114. 

На съд са предадени 7763 лица, внесени са 7147 прокурорски акта,  7150 са осъдените с влязла в сила присъда. 

„Нека отбележа, че това се случва в една трудна година, когато работихме в условията на пандемия и трябваше да се справяме с нова ситуация, да приемаме новите предизвикателства на времето. Причината за добрите резултати е, че в борбата с престъпността бяхме заедно и си взаимодействахме активно с другите държавни институции, за да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите“, каза Тодор Деянов. Той очерта две основни тенденции при спадане на престъпността.

Първата е намаляването на битовата престъпност. За противодействие на нея през 2020 г. в зоната на Апелативна прокуратура - Пловдив са били проведени общо 1034  специализирани полицейски операции, като в  качеството на обвиняеми за кражби, грабежи и измами са привлечени 1 111 лица. На територията на Пловдивска област няма регистрирани телефонни измами. През годината бяха разкрити грабежи над възрастни хора в пловдивските села Белозем и  Трилистник и в град Раковски, както и в старозагорските села Енина и Дъбово, в град Белово, Пазарджишко.   

Повечето от извършителите са предадени на съд, а тези в Енина и Дъбово вече са в затвора. Ефективни наказания „лишаване от свобода“ получиха извършители на кражби от домове в село Черногорово, Пазарджишко. 

Апелативният прокурор Тодор Деянов заяви, че в най-близко време, според противоепидемичната обстановка, се предвижда откриването на приемни на прокуратурата в малките общински центрове. 

Втората тенденция, която е била ключова за работата на прокуратурата и полицията през изминалата година, е борбата с разпространението, контрабандата, държането и отглеждането на наркотични вещества.

В тази връзка през 2020 г. в зоната на апелативна прокуратура – Пловдив бяха проведени общо 1573 специализирани полицейски операции за противодействие на  разпространение на наркотични вещества  в районите на учебните заведения на територията на Пловдивска област. На съд от прокурорите са предадени 1054 лица. През годината бяха разкрити лаборатории за отглеждане на канабис в Пазарджишко. Налице е добро взаимодействие между органите на полицията и прокуратурата за безкомпромисното отношение към този род престъпления.   

Приоритет в работата са и корупционните престъпления. През 2020 г. от прокуратурите в Апелативната зона са приключени 235 дела, като са предотвратени щети за милиони левове за държавата. Щети за няколко милиона лева за държавата от невнесени акцизи бяха предотвратени и при разкриването на нелегални фабрики за производство на цигари в Пловдивско – с. Цалапица, с. Калековец и с. Желязно.

"Приоритетите през 2021 г. година ще бъдат свързани с делата за корупционни престъпления, наркотичните вещества, битовите престъпления, тези за замърсяване на околната среда  и бързото разследване по тях", подчерта Тодор Деянов. 

Районният прокурор Чавдар Грошев също отчете положителни резултати по посока на "новото" престъпление - нарушаване на карантина.

"Само за миналата година в Районната прокуратура в Пловдив са образувани около 100 такива производства, заедно с териториалните поделения в Карлово и Асеновград - общо 216.  119 са бързи, има ефективна присъда. Това показва, че сме безкомпромисни при наушаване на закона", подчерта Грошев.  

Той допълни, че голяма част от производствата са завършили с осъдителни присъди, а останалите с глоба, обикновено между 5 и 10 бона.

Грошев обясни, че размерът на санкцията зависи от съдебното минало, от това дали има други криминални прояви, каква е обществената опасност.

"Има случаи, при които лицата са нарушили няколко пъти карантината. Това е отегчаващо обстоятелство", каза още той и подчерта, че първите бързи производства с осъдителни присъди за нарушена карантина, включително ефективна, са именно в Районния съд в Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стига

Стига

10.03.2021 | 20:15

Стига сте ни пробутвали глупости.Занимавате се с кокошарите, а едрите риби си грабят и грабят .Оказват се недосегаеми, защото точно вашата институция получава заповеди дали да ги пипа или не.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?