4232

Увеличиха със 75 000 лв. обезщетението за сина на загиналия пилот Валентин Терзиев

Апелативният съд в Пловдив увеличи със 75 000 лв. обезщетението за сина на загиналия майор Валентин Терзиев. Искът на Александър бе свързан с положения извънреден труд от баща му - 3 494 часа над нормалната продължителност на служебното време, некомпенсирани с почивка.

Припомняме, че през декември миналата година синът на загиналия пилот осъди авиобаза Граф Игнатиево да му плати над 34 000 лв. от близо предявените 110 000 лв. Решението на Окръжния съд е обжалвано. Сега Апелативният съд счита, че следва да се изплати и останалата претендирана част, която е малко над 75 000 лв.  И това решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок. 

Припомняме, че майор Валентин Терзиев загина при изпълнението на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия на 9 юни 2021 г. 

Той бил на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г.Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база – Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежавал класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата. По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

На няколко пъти вдовицата на Терзиев - Димитрина Попова определи инцидента като убийство. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?