71

Условна присъда за пловдивския катаджия Матей, прибрал подкуп от 300 лв.

С условна присъда се размина пловдивският катаджия Матей Матов, прибрал подкуп от 300 лв. Пловдивският окръжен съд му наложи едно общо най-тежко наказание в размер на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години. 

Матов призна изцяло вината си и така присъдата бе редуцирана с 1/3, а делото протече по съкратената процедура. Със същата присъда Матов е лишен от право да заема ръководна длъжност в състава на МВР за срок от 3 години. Освен това ще трябва да плати и глоба в размер на 1000 лева. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Матей Матов е бил началник на ключов отдел в КАТ-Пловдив - "Административно-наказателни дейности, информационно-аналитична дейност и отчет на пътнотранспортните произшествия и водачите“. Арестът му бе осъществен през февруари миналата година при операция на "Вътрешна сигурност" след подаден сигнал. Разследването показало, че Матов участва в корупционна схема. Служителят прибирал солидни суми, за да връща предсрочно свалени регистрационни номера. Това се случвало преди да са изтекли наказанията на нарушителите.  Матов бил заловен именно в момент, в който наказан шофьор получил регистрационните табели на автомобила си. 

Матей Матев работил в системата на МВР около десетина години. Първоначално е бил служител в сектор "Миграция", а по-късно става инспектор към ОД на МВР. Изненадващо през 2018 година без никакъв опит е изстрелян за шеф на важния сектор Административно-наказателни дейности на мястото на Даниел Стоянов. 

Срещу Матов бяха повдигнати четири обвинения  - за подкуп, че в качеството си на длъжностно лице е опитал да прикрие нарушения, а именно връщал е свалени номера на автомобили на собствениците им, преди изтичането на срока на наложеното им наказание. Третото обвинение гласеше, че за периода януари 2022 г. – 01.02.2022 е подбудил четири лица да потвърдят неистина, като заявят, че при извършена на проверка не са били сваляни от полицейски служители номера на лек автомобил. Последното бе за фалшифициране на официални документи с цел манипулиране на доказателства. И по четирите той бе признат за виновен. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?