Условна присъда за Александрина, въртяла шашми с пенсиите

Бившата служителка на териториалното поделение на НОИ Александрина Георгиева получи присъда от 3 години лишаване от свобода, отложена с изпитателен срок от 5 години. Това решиха магистратите от Районния съд в Пловдив по време на днешното заседание по делото. Съдът я оправда по повдигнатото обвинение, че е извършила 3 отделни престъпления в условията на реална съвкупност. Освен това Александрина е осъдена да плати на измамени, които са в ролята на граждански ищци по делото. 

Припомняме, че Александрина е счетоводител по образование. Чрез управляваното и представлявано от нея дружество тя извършвала услуги и консултации във връзка с пенсионно, социално и здравно осигуряване.

В началото на 2014-а изпитала нужда от парични средства в значително по-голям размер от обикновено плащаните й  хонорари за разглеждане на документи за пенсиониране и изчисляване на осигурителен стаж. Решила да си набави такива от някои от клиентите, които я посещавали. Казвала им, че след направени изчисления се установявало, че не им достигал осигурителен стаж за да се пенсионират, като не конкретизирала колко точно. 

Предлагала да си закупят недостигащия стаж, като ги убеждавала, че закупуването е легално и няма нищо нередно в това. По посочения начин Александрина забогатяла - набавила си различни суми от жертвите, като  нямала намерение да закупува какъвто и да било недостигащ стаж във връзка с пенсионирането им, а задържала парите за себе си. Така причинила вреди за близо 94 000 лв. 

Решението на магистратите подлежи на обжалване в двуседмичен срок. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?