Следвайте ни

Следователи: Убийствата в Пловдивско намаляват

viber icon

Случаите на умишлени убийства в Пловдив и региона намаляват. 

През 2019 година полицията е работила по разкриването на 8 единични и едно двойно умишлени убийства, след които са оставени 10 трупа. 

На територията на град Пловдив случаите са 2019-та са общо 5, включително двойното убийство. Разкриваемостта тук е 100 %. Най-мащабният случай бе през ноември, когато бизнесменът Йордан Таков застреля съдружниците си – баща и син, в постройка на ул. „Борба“. В същия месец 27-психично болен мъж уби майка си в „Тракия“ и живя с трупа ѝ няколко дни. Трупът бил увит в найлони и одеяла, а по тялото ѝ имало множество наранявания. 

През ноември издъхна и млaдeж, прeбит жecтoкo прeд плoвдивcкa диcкoтeкa нa бул. "Caнкт Пeтeрбург" . 

Няколко месеца по-рано, през юни, 47-годишна жена намушка мъжа си с нож. 

Работа за криминалистите имаше и извън Пловдив през миналата година. В региона също имаше 5 трупа – по един в района на РУ Хисаря, РУ Карлово и РУ Труд, също два за РУ Асеновград. Тук разкритите са 4, тоест 90 % от всички извършени умишлени убийства. 

В село Труд 68-годишната Веска Хаджиева уби 73-годишния си съпруг. В Белозем кипърският бизнесмен Димитракис Пирилис прегази и уби с джипа си крадецът от ромски произход Петър Гаджанов. В Асеновград непълнолетните Исмаил Асан и Митко Асенов ограбиха и убиха 48-годишен мъж в парк „Зъбчето“.  През юли в асеновградското село Козаново 58-годишният бивш професионален шофьор Йордан Филипов наръгал няколкократно сина си Цветан с нож, вследствие на което 35-годишният мъж издъхна.

48-годишен мъж почина в болницата след брутален побой в обор на стопански двор в село Ръжево Конаре. Жертвата е бившият кмет на село Борец Атанас Георгиев който издъхна без да дойде в съзнание.

За сравнение, през 2018-та година труповете в Пловдив и региона са били общо 9, но пък за сметка на това разкриваемостта на умишлените убийства тогава е 60 % - 5 разкрити срещу 4 неразкрити. На територията на град Пловдив е имало 5 трупа, по един в района на РУ Хисаря, РУ Асеновград, РУ Раковски и РУ Труд. 

Справката сочи, че броят на умишлените убийства се запазва почти идентичен, но в няколко пъти по-висока е разкриваемостта на тези извършени тежки престъпления, благодарение на усърдната работа на служителите на МВР. 

Без проливане на кръв от убийство през 2018-та е община Карлово, а в територията на районните управления в Първомай и Стамболийски няма регистриран случай на умишлено убийство през изминалите две години. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?