46
Следвайте ни

УМБАЛ "Св. Георги": Починалият тийнейджър беше докаран прекалено късно

viber icon

Има данни, че 18-годишният Теодор Давчев е пострадал при катастрофа, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от Центъра за спешна медицинска помощ в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги". Това се казва в официална позиция на лечебното заведение във връзка с инцидента.

"УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи. Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток", пише още в позицията. 

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В болницата е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

"Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите. Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа", посочват от УМБАЛ "Св. Георги". 

По случая е образувано досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление.

"Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим", категорични са от болницата. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (53)

ПЛАЩАЙТЕ СИ ОСИГОРОВКИТЕ В ТУРЦИЯ

ПЛАЩАЙТЕ СИ ОСИГОРОВКИТЕ В ТУРЦИЯ

22.09.2021 | 15:11

ЩЕ ВИ ОТВОРЯТ ТУК ТУРСКИ БОЛНИЦИ И ЩЕ ВИ ЛЕКУВАТ КАКТО ПРИ КОМУНИЗМА--ДРУГО СПАСЕНИЕ НЯМА

Отговори
1 2
...

...

21.09.2021 | 18:22

Преди да палите, псувате, заклеймявайте - просто почакайте да се изнесат данните, ще видите как нещата изобщо не са такива, каквито бяха изнесени от родителите на момчето. Ама изобщо ...

Отговори
10 3
112 --------------

112 --------------

21.09.2021 | 19:18

Хайде, изплюй камъчето.......кое не е така?? Младеж умира в УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА, приет за наблюдение след травма на главата и съмнение за мозъчен оток! Наблюдават ли го?? НЕ! Канят ли се да го изписват на другия ден? ДА! Давали ли са му обезболяващи и успокоителни? ДА! Те контраиндицирани ли са при съмнение за мозъчен оток? ДА! Истоирята за катастрофата, алкохола и дрогата можеш да си я навиеш на фунийка и .....................знаеш къде!! ЧОВЕК УМРЯ В БОЛНИЧНА СТАЯ КАТО КУЧЕ!

Отговори
11 8
ОТГОВОР

ОТГОВОР

22.09.2021 | 15:08

СЪДЕБНА МЕДИЦИНА СЪД ПРОКОРАТУРА ПОЛИТИЦИ--СА ЕДНА И СЪЩА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ--НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ--КАКВО РАЗЛЕДВАНЕ КАКВИ ЕКСПЕРТИЗИ КАКВИ 5 ЛЕВА--АКО ВСИЧКО Е ОБЕКТИВНО --ДОКТОРИТЕ ПОЛОВИНАТА ТРЯБВА ДА СА ПО-ЗАТВОРИТЕ И ДА НЯМА КОЙ ЕДНА ПРЕВРЪЗКА ДА ВИ НАПРАВИ---ПЛАЩАЙТЕ СИ ОСИГОРОВКИТЕ В ТУРЦИЯ И СЕ ЛЕКУВАЙТЕ ТАМ

Отговори
2 2
Следствен

Следствен

21.09.2021 | 16:47

А когато Давчев беше шеф на следствието а ние деца по на 18г. за 5-6 гр. марихуана стояхме горе в килиите на ареста по 9 месеца той каква справедливост ни даде и на нашите родители.Сега сме вече на 36г и къртим кинти в Англия живеем хубав живот но неговото дете плати за баща си.

Отговори
7 14
доктори

доктори

21.09.2021 | 14:35

Докога Здравното министерство ще търпи некадърниците Джамбазов и Мавров. Мултимилионери станаха в тази болница, а болните кучета ги яли.

Отговори
18 5
От Пловдив

От Пловдив

21.09.2021 | 14:10

Бащата адвокат типично за такива отворени и богопомазани,прикрива доста детайли как и какво се случило. Как детето пияно или надрусано,се качил на тавана на кола в движение....другото е ясно вече. Но защо е чакал и прикривал? С мозъчна травма са важни минутите, а не дни?? Алооооо??

Отговори
25 9
ЕЙ, СТЮПИД!!

ЕЙ, СТЮПИД!!

21.09.2021 | 14:32

Детето е било няколко дни в болницата, канели са да го изписват!!!! "НАБЛЮДАВАЛИ" са го! А се е задушил от аспирирано повърнато!! Какво общо има с "прикриване", бе болен мозък??

Отговори
22 12
яжо

яжо

21.09.2021 | 14:01

Става ясно, че болницата има лекари, който хвърлят боб...какво е на пацента. Бил докаран прекалено късно, поставен да си лежи и натъпкан с обезболяващи??? Скенер нещо, ЯМР, нещо, оток на мозъка, трепанация нещо...значи практика на тия дебили наречени лекари е , ако те боли главата и ти се гади , да го смятат за сериозна травма на главата и чак тогава да търсят дали има кръвоизлив или не...всички са тотално некадърни, ако има 10 човека в тая болница кадърни, то те са убити от системата.

Отговори
26 10
Б. М.

Б. М.

21.09.2021 | 13:26

Съболезнования на близките! Бог да го прости! Чета коментарите и се чудя, това момче ЗАЩО Е БИЛО БОЛНО?, В болниците трябва да влизат САМО ЗДРАВИ! И накрая ще цитирам думи на професор при завършване на поредният випуск лекари: " И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОЛЕГИ, ЧЕ ПОЛОВИНАТА НИ ПАЦИЕНТИ СЕ ОПРАВЯТ И БЕЗ НАШАТА ПОМОЩ, А ДРУГАТА ПОЛОВИНА, ВЪПРЕКИ НЕЯ"

Отговори
29 8
Б. М.

Б. М.

21.09.2021 | 15:08

Алоооу, доФторите, където сте ми сложили минусите, какво от написаното не Ви харесва?

Отговори
6 6
Питам за един приятел-

Питам за един приятел-

21.09.2021 | 13:25

Кога да се съберем да ръкопляскаме на лекарите?

Отговори
15 4
!!!

!!!

21.09.2021 | 16:52

Не е необходимо да им ръкопляскаш - просто им уважавайте труда, поне колкото на автомонтьора и фаянсаджията (40 лв на кв метър)!

Отговори
8 3
интересно

интересно

21.09.2021 | 13:19

Значи е имало катастрофа няколко дни преди постъпване на момчето в болница. При катастрофата е имало удар в главата, който е причинил мозъчно сътресение. Няма как Теодор да не е имал силно главоболие, световъртеж, двойно виждане, позиви за повръщане. Защо тогава момчето не е отведено максимално бързо в болнично заведение? Можем само да гадаем дали катастрофата не е причинена от него, баща му или брат му в нетрезво състояние и след употреба на упойващи вещества. Мислели са си, че всичко ще се размине, ще се покрие, Теодор ще се оправи, обаче... Интересни неща ще излязат при разследването, друг е въпросът дали колегите на бащата няма да прикрият истината, хвърляйки вината върху медиците. Лекарите обаче дават да се разбере, че знаят неща, които уличават родителите и поведението им след травмата на момчето.

Отговори
26 7
АБЕ, ХОРЕЙШИО!

АБЕ, ХОРЕЙШИО!

21.09.2021 | 13:53

Дори и така да е било!!! Момчето е било от няколко дни в неврохирургия, за да го наблюдават!! МНОГО ИНТЕРЕСНО ПО КАКВА "КЛИНИЧНА ПЪТЕКА" НЕ СА МУ П РАВИЛИ НИЩО??? Може ли пациент със съмнение за мозъчен оток да не е в реанимация и на монитор?? И да е оставен сам на себе си?? И ДА МУ СЕ ДАВА "СИЛНО ОБЕЗБОЛЯВАЩО"?? Каквато и да е била причината за хоспитализацията - НА РОДИТЕЛИТЕ НЕ Е КАЗАНО, ЧЕ СЪСТОЯНИЕТО Е ТЕЖКО, Е СА СЕ ГОТВИЛИ ДА ГО ИЗПИСВАТ!!! И НЕ СЕ ОТВАРЯЙ ПОВЕЧЕ!!

Отговори
18 11
За жалост

За жалост

21.09.2021 | 14:13

Вече всичко опира до PSR тестовете , ако не ти е положителен не те броят за нищо. Справка : жената , която почина във Видин на 33 с отрицателен тест .

Отговори
6 4
ДОКТОР-БИЗНЕСМЕН

ДОКТОР-БИЗНЕСМЕН

21.09.2021 | 12:34

ПОЛИТИЦИТЕ ПРЕВЪРНАХА БОЛНИЦИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В БИТ ПАЗАР--КАКВО ЛЕЧЕНИЕ И КАКВО ВНИМАИЕ ИСКАТЕ???--ЛЕЧЕНИЕ И ВНИМАНИЕ ИМАШЕ ПРИ ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ ЗА ВСИЧКИ--СЕГА СЪЩО ГО ИМА-НО САМО ЗА БОГАТИТЕ

Отговори
30 10
Бай Тошо

Бай Тошо

21.09.2021 | 13:23

Да, едно време си мислиха, че като плащат ще им обръщат повече внимание, а сега си плащаш и пак умираш!

Отговори
25 5
особено

особено

21.09.2021 | 16:01

важи за лекуващия лекар

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?