Следвайте ни

Умъртвиха 40 бойци от "Арената на смъртта" в Пловдив

viber icon

40-те питбула, участвали в незаконни кучешки боеве в "Кършияка", са били умъртвени, научи "Марица". Информацията бе потвърдена пред медията ни и от Българската агенция по безопасност на храните. Четириногите бяха спасени през октомври 2016 година от така наречената "арена на смъртта" на ул. "Георги Бенев" в Пловдив. 

Тогава при полицейска акция в северната индустриална зона на града беше разбита площадка за незаконни  кучешки боеве. В двора и прилежащо производствено хале криминалистите откриха над 40 питбула, някои от тях със сериозни следи от зверските надпревари за оцеляване. 

Тогава се оказа, че площадката за незаконни боеве е собственост на баща и син Константин и Иван Иванови. Те бяха осъдени, а кучетата - отнети. Решението на съда бе те да бъдат предадени на БАБХ. До последно за тях грижи полагаше Зооветеринарният комплекс, а разходите за храноден се покриваха от агенцията. 

Сега питбулите обаче са умъртвени. Ето и становището на БАБХ след запитване от страна на "Марица" за взетото решение:

"През втората половина на 2020 г. е извършена евтаназия на конфискуваните кучета, при спазване на всички изисквания на законодателството в областта на защитата на животните и хуманното отношение към тях. 

Мярката е предприета на база на становище на петчленна комисия, определила етологичните особености и поведението (нрава) на кучетата. Членовете на комисията са експерти от различни научни и образователни институции, с опит и доказан авторитет, както и един член от неправителствена организация (НПО).

В становището си комисията заключава, че животните не са подходящи за осиновяване или социализиране, и препоръчва евтаназия, с цел да се предотвратят бъдещи инциденти с хора и други животни.

За кучетата е установено, че са на възраст след периодите, позволяващи социализиране. Кучетата са били наблюдавани от експерт в близо тригодишен период. Етологичната характеристика показва, че са били обучавани за боеве помежду им и са възпитавани от стопаните им, от които са отнети, да се бият до смърт. Има много и различни доказателства за участието на животните в жестоки боеве – травми по различни части на телата им, безпокойство и други", казват от БАБХ.

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

08.06.2021 | 10:24

Интересно защо им трябваха 4 години за да стигнат до тези очевидни изводи. 40 кучета по 4 години по 365 дни прави 58400 хранодни. Тези големи кучета струват поне по 4 лева на ден, т.е. разходите само за храна са били над 230 хиляди лева. Излишни разходи за предварително обречени животни.

Отговори
7 0
мхм

мхм

08.06.2021 | 07:02

А стопанина-урод кога ще го умъртвявате?!!

Отговори
11 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

08.06.2021 | 01:02

И какво излезе накрая.Заради идиотите,убиха 40 невинни животни.Браво.Простаци.Браво и на онези простаци от защитата на животните.

Отговори
5 11
Интересно

Интересно

08.06.2021 | 01:00

Виновните за това ,да бъдат обучавани да се бият са с условна присъда. Песовете,обаче със смъртна.

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?