Следвайте ни

Ужас в училище край Пловдив! Тормозят и заплашват директорка

viber icon

Директорката на училище ОУ „Христо Г. Данов“ в карловското село Розино е била тормозена и заплашвана от собствения си брат, научи „Марица“. Жертвата поискала от съда да ѝ бъде издадена заповед за защита по Закона за защита от домашно насилие.

Драмата започнала миналата година. Директорката и брат ѝ живеели заедно в нейния дом.

През цялото време, докато майка им била жива, тя полагала грижи както за нея, така и за брат си. След смъртта на майка им, брат ѝ останал да живее в нейния имот. Тя плащала всички сметки, вода, ток и данъци на имота, грижела се за него и го подпомагала с пари и храна. Брат ѝ не работел никъде, злоупотребявал с хазартни игри, вземал непрекъснато пари назаем, както от хора, така и от фирми за бързи кредити.

Поради това, че не ги връщал, школската директорка била непрекъснато подложена на телефонен тормоз от него и от всякакви кредитори, като дори те я посещавали и на работното ѝ място в училището. Неведнъж тя плащала заемите на брат си, а когато откажела, той ставал агресивен, започвал със заплахи, правел сцени в училището и сривал авторитета ѝ, който тя градила с години. 

Жената била принуждавана да му плаща борчовете, за да я остави на мира и да не я излага пред колегите. Търпяла всичко, защото бил неин брат, но нещата започнали да ескалират, особено когато решила да му направи забележка за начина му на живот. 

Това сякаш отключило агресията в него. Започнал да я заплашва със саморазправа, обиждал я, крещял и я псувал. Не можела да отиде в къщата си, защото я било страх да не ѝ посегне и да я нарани. Нейният брат ходел в службата ѝ и водел разни хора с искане тя да им връща пари, които му били дали в заем. 

За да възстанови кредитите си, започнал да разпродава имуществото от къщата – продал фризери, хладилници, телевизори и други неща. Директорката отново се опитала да говори с него, но нещата излезли от контрол. За тези негови действия многократно уведомявала кварталния полицай.

Последният случай на психически и емоционален тормоз бил пред няколко месеца - в края на юли. Тогава директорката и съпругът ѝ посетили имота си.

Брат ѝ в този момент бил там. Като се опитали да проведат разговор, за да разберат къде са продадените от него вещи, които се намирали там, той се нахвърлил със заплахи за саморазправа срещу нея и семейството ѝ. 

Съпругът ѝ се намесил да я защити и брат ѝ налетял да го удря, като крещял и го заплашвал. Директорката на училището в Розино се страхувала, че е въпрос на време да се случи най-лошото. Чувствала се, сякаш живее в затвор - отивала до работа, бързала да се прибере, а брат ѝ непрекъснато ѝ звънял по телефона и се заканвал, искал пари и след като откажела, започвали крясъци, обиди и заплахи. Страх я било, че ще нарани нея и съпруга ѝ физически. След всичко случило се тя била в силен стрес и емоционално потисната, притеснявала се за себе си и за семейството си. Агресивното поведение на брат ѝ, системните му изблици на гняв и закани към нея, обидите, които той отправял и към съпруга ѝ представлявали акт на психическо, емоционално и икономическо насилие.

Директорката потърсила защита от Темида.  

В началото на седмицата магистратите от съда в Карлово задължиха агресивния брат да се въздържа от домашно насилие.  Взеха решение да бъде отстранен от дома на директорката и му забраниха да приближава нея и семейството ѝ, също да не припарва до работното ѝ място и местата за социални контакти и отдих за година и половина. 

Освен това, магистратите го задължиха да се включи в изпълнявана от Фондация „Джендър алтернативи“ специализирана програма по проект „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие“, при условия, определени от фондацията.

Решението на съда в Карлово не подлежи на обжалване. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Промяна

Промяна

01.10.2020 | 16:20

Цялата система и среда, в която живеем се разделя на две групи - хора които се съобразяват със законите и околните и други, които се мислят за всевиши.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?