След разследване на "Марица": Спипаха служителка на НОИ, източила 3 млн. лв. с фалшиви осигуровки ВИДЕО

Удариха схема за измама в големи размери , свързана със съставяне на фалшиви удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране. Документите били използвани пред ТП на НОИ в Пловдив, а от осигурителното дружество изтекли 3 млн. лв. 

Бивша служителка на НОИ  е започнала частна практика като управител на пловдивска фирма, занимаваща се с пенсионни услуги. Жената консултирала пенсионерите и комплектовала нужните документи за вземане на пенсия. Тези, на които не им достигал осигурителен стаж, давали пари на пенсионната консултантка, която трябвало да ги внесе в НАП. „Установено е, че ощетените лица, са 18. Те давали суми на жената в размер между 3000 и 16 хиляди лева“, уточни районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Вместо това обаче тя задържала за себе си сумата и съставяла неистински документи по образец УП-30, представляващи удостоверение за трудов стаж. Издаденият от нея стаж бил придобит от фалирали фирми или такива, които не водят архив на служителите си. В измамата участвали дъщерята на бившата служителка на НОИ и мъжът, с който тя живее на семейни начала. 

Припомняме, че през февруари тази година „Марица“ публикува свое разследване за изчезването на стотици преписки, въз основа на които са отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст в Пловдив.

Тогава стана ясно, че след като е установено изчезването им, от засегнатите е било изискано да докажат наново стажа си.

Голяма част от тях не са успели или са го доказали частично и не в същия вид. Затова  ведомството е настояло да възстановят получавани суми  години назад, които са били начислявани, но за които към днешна дата липсват документите. Размерът им с лихвите стига до 100 000 лв. на човек

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?