Следвайте ни

Удар в Испания: Разбиха българска цигарена мафия

viber icon

Служители на Националната полиция и митнически надзор от данъчната агенция в Испания са провели вчера съвместна операция с общинската полиция в Мадрид, в която е разбита международна престъпна организация за контрабанда на цигари и пране на пари с участието на българи, пишат испански медии.

Разследването е проведено съвместно с българските служби на реда. Агентите са арестували 10 души от различни националности в Мадрид, Алкоркон, Алкала де Енарес, Меко и Асукека де Енарес (Гуадалахара) и са се задържали 48 000 опаковки тютюневи изделия от различни марки, се казва в изявление на вътрешното министерство на Испания.

Освен това при акцията са били конфискувани 29 850 евро в брой, три превозни средства, два честотни инхибитора и радиочестотен детектор. Също така са блокирани 12 банкови сметки и 3 недвижими имота.

Разбитата организация е имала изградена мощна инфраструктура за внасяне на цигари в Испания. Вносът е бил осъществяван от различни страни, като това е ставало в куфари, изпращани по въздушните авиолинии, както и по наземни маршрути чрез автобуси и камиони.

Престъпната група е разпространявала незаконни фалшивикати на оригинални марки без съгласието на техните производители, или такива, които нямат законово изискваните бандероли и здравни предупреждения.

Парите, които бандата е получавала от контрабандата на тютюневи изделия, са били изпращани в чужбина, главно в България, а по-късно са наливани в испански сметки, за да се създават нви фирми и да се прикрие незаконната дейност, твърдят властите.

Разследването започва през ноември 2017 г., когато органите на реда откриват предприятие за цигари в Мадрид, работещо, без да разполага с необходимите правни разрешения.

Вчерашната операция е била проведена след близо 2-годишно разследване. Извършени са четири претърсвания на жилища, 19 проверки в търговски помещения и са задържане на 10 души. Четирима от арестуваните са български граждани, четирима са испанци, един от Украйна и един от Армения.

Все още не е ясно дали сред задържаните в Испания българи не е и организаторът на нелегалните цигарени фабрики в селата Труд и Ръжево Конаре край Пловдив, които бяха разбити от полицията преди десет дни.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ей..

18.07.2019 | 13:49

бати бойко гони конкуренцията по целио свет....

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?