46

Ученици от Британското училище с незабравимо посещение в Окръжния съд в Пловдив

Първолаци, второкласници и техните преподаватели в Британското училище в Пловдив гостуваха на Окръжния съд. Те пожелаха да научат повече подробности за професиите на съдиите и съдебните служители, както и на служителите на съдебна охрана.

Учениците бяха впечатлени от мерките за сигурност при влизане в сградата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители. 

В зала № 10, в която се разглеждат някои от делата, предизвикващи повишен обществен интерес, председателят на Окръжен съд – Пловдив съдия Розалия Шейтанова приветства гостите. Тя им разказа как работи ръководения от нея съд и какви видове дела се разглеждат от магистратите. Младши съдия Иванка Гоцева разказа на децата как се става съдия и отговори на множество питания на учениците. В продължение на час и половина малките гости непрестанно задаваха въпроси за работата на съдиите, за начина, по който се вземат решения по делата, за това как се стига до истината, като предложиха и свои виждания по темите и „дадоха съвети“ как според тях може да се разобличи този, който прикрива истината. Проявиха интерес към това как се подават жалби, как се доказва дали е вярно написаното в жалбите, кой къде стои в залата и дори на каква възраст най-малко и най-много могат да са съдиите. 

Съдебният секретар Андреана Динкова им обясни как се води протокол от съдебно заседание, а пресаташето на Окръжния съд Галина Константинова говори за професията на съдебния репортер и разказа как работи Пресслужбата на съда. Някои от малките ученици пожелаха да облекат съдебни тоги и да се снимат за спомен. Всяко дете получи удостоверение за участие в инициативата „Моето първо посещение в съда“, подписано от председателя на съда.

Информационната разходка продължи по коридорите на Съдебната палата към вътрешния двор на сградата, където ги посрещна директорът на РД „Охрана“ – Пловдив старши комисар Димитър Грамадников. За учениците се превърна в истинска атракция демонстрацията на помощните средства, оръжието и служебните автомобили, с които се конвоират задържани лица. Някои от момчетата заявиха, че имат желание, когато пораснат, да станат полицаи. Преди да си тръгнат, учениците споделиха, че са научили много за работата на съдиите и служителите в съда, която определят като много сложна и отговорна. На финала на събитието съдия Розалия Шейтанова пожела на учениците да са здрави и да бъдат все така любознателни. Въпросите продължиха до изпращането.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?