Следвайте ни

Убийствата на Дребчев и Оги Лудия: 2 куршума, 2 отменени присъди

Мъката продължава да се лее в безкрайни съдебни заседания

viber icon

Разследването дали Божидар Атанасов е страховитият килър, застрелял хладнокръвно митничаря и бизнесмена, се превърна в безкраен кримисериал.

Две поръчкови убийства разбуниха духовете в Пловдив и региона в разстояние от 8 години - първото през юни 1999-а, а следващото - през август 2007-а. Жертвите - митничарят Георги Дребчев и бизнесменът Огнян Харизанов - Оги Лудия, ги свързва мъжът зад спусъка - според държавното обвинение това е Божидар Атанасов, по-известен като Божо от Кючука.

Двете успешно изпълнени „мокри“ поръчки остават забулени в мистерия дълги години, въпреки денонощните усилия на разследващите да се натъкнат дори само на един малък детайл, който да ги отведе до истината за пролятата кръв. Случаите преминават в категория „студени досиета“, а близките на жестоко убитите губят надежда за справедливост.

Но през 2014 година настъпва обрат. В края на месец май органите на реда хвърлят бомба с новината, че са арестувани двама мъже във връзка с убийството от 1999-а на Дребчев. Зад решетките са пъхнати 49-годишният тогава Божидар Атанасов, уличен като извършител, и 67-годишният Иван Шиеков, който впоследствие стана свидетел по делото като негов помагач.

Ще мине още година и половина, докато се даде старт на дългата съдебна сага, която и към настоящия момент все още не е приключила.

Безкрайна поредица от отменени съдебни заседания, разпити на свидетели, обжалвания, промяна и отмяна на присъди, включително и доживотни такива.

Целият този безкраен кримисериал цели да установи едно - дали Божидар Атанасов наистина е страховитият килър, застрелял хладнокръвно двамата мъже.

Разстреляха сина ни за втори път!

Първото заседание във връзка с линчуването на митничаря Георги Дребчев се провежда през август 2015 година. Тогава са призовани рекордните 70 свидетели и 10 вещи лица.


Митничарят Георги Дребчев

През февруари 2016-а Пловдивската окръжна прокуратура внася в съда нов обвинителен акт срещу вече 51-годишния Божидар Атанасов от Пловдив за умишлено убийство - този път за безмилостната екзекуция на 42-годишния пловдивски бизнесмен Огнян Харизанов, извършено през 2007 година. Съдебната сага и за този кървав разстрел започва да се разгръща дълго напред във времето.

През юли 2017 г. Окръжният съд постановява доживотна присъда с право на замяна на Божо от Кючука във връзка със случая „Дребчев“. По време на същото заседание соченият за помагач и подбудител при изпълнение на мократа поръчка Иван Карабелов от Съединение се сдобива с присъда от 15 години и половина затвор. През септември същата година Атанасов получава втора доживотна присъда, свързана с разстрела на Оги Лудия.

През месец юни 2018-а Апелативният съд в Пловдив намали присъдите на двамата подсъдими за убийството на митничаря. Магистратите постановиха Божидар да прекара на топло 20 години, а Иван Карабелов - 7 години. Съдебното решение бе получено от семейството на митничаря точно на 13 юни - датата, когато той е убит през 1999 година. „Все едно разстреляха сина ни за втори път”, каза тогава майка му Стоянка. По същото време Божо от Кючука обжалва присъдата си във връзка с Харизанов.

Впоследствие делото за убийството на Дребчев бе върнато от ВКС, след като Апелативният съд измени доживотната присъда на Атанасов. През октомври 2019-а се дава рестарт на делото за убийството на Дребчев и оттук нататък следва безкрайна поредица от отложени съдебни заседания. 

Преди броени дни, навръх 13-годишнината от фаталния изстрел, Върховният касационен съд отмени и доживотната присъда на Божидар Атанасов, наложена му за екзекуцията на бизнесмена Огнян Харизанов през 2007 година.

Екзекуцията на митничаря

Георги Дребчев, старши инспектор в отдел „Икономически режими“ в Митницата в Пловдив, е застигнат от куршум в гърба на 13 юни 1999 г. Убиецът натиснал спусъка около 23:45 ч. пред блок № 131 в ЖР „Тракия“, където живее и се прибирал след работа. Преди да влезе във входа, митничарят оставил колата от другата страна на жилищната сграда. Минал под тунела в междублоковото пространство, където го издебнал изпълнителят на поръчката. Съседите чули последните му викове: „Убиха ме, убиха ме!“. Две години преди разстрела Дребчев бил личен шофьор на шефа на Пловдивската митница Димитър Толев. По-късно е назначен за инспектор.

Бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки, загинал при мистериозна катастрофа на автомагистрала "Тракия" през 2012-а, е посочен като един от подбудителите на убийството на митничаря, се твърди в обвинителния акт на прокурора Георги Пенев. Свидетел твърди, че Маринчешки е имал бизнес спорове с митничаря, което вероятно го мотивирало да предаде пари или плати за неговото ликвидиране. За главата на митничаря били платени 60 000 лева.

Посочен за изпълнител на "мократа" поръчка е Божидар Атанасов, който е осъждан за наркотици и наскоро излязъл от затвора.

Шиеков - пенсионерът, сочен за помагач, и Атанасов са арестувани на 15 май при зрелищни операция на бул. “Пещерско шосе” и на изхода на Пловдив към магистралата, пред базата на “Балканстар”. Според първоначалната информация на полицията акцията е по сигнал за трафик на дрога. В буса, с който се движи Атанасов, е открита една глава марихуана. Това обаче е било само повод да ги приберат. Полицаите вече са имали информация за участието им в убийството. Ала в деня на арестите има и друго интересно задържане. Жители на село Караджово стават свидетели на мащабна полицейска операция в дома на новия им “съселянин” Малено Галев, или както всички го знаят Малено - прочутия шеф на пловдивското рокерско братство “Вагабондс”. Рокерът, който вече не е между живите, е отведен в полицията, а в дома му започват обиски. След разпитите той е освободен. Впоследствие става ясно, че той е изпял на полицията кой е линчувал Дребчев.

Митничарят е погребан в присъствието на над 200 души в родния си град Съединение.

Разстрелът на Оги Лудия

На 17 август 2007 година Огнян Харизанов, известен с прякора си Оги Лудия, се забавлява с компания във вилата си в парк „Родопи“ в района на местността Чернатица. Кипи купон, а никой не подозира какво предстои да се случи.


Оги Лудия и жена му във фаталната нощ

В същото време соченият за килър Божидар Атанасов бил пуснат в двудневен домашен отпуск от затворническото общежитие „Хеброс”, където изтърпявал присъда. Във фаталния ден той грабнал пушката си и отишъл на технопарти на хижа „Родопски партизанин“ над село Храбрино. Според държавното обвинение след 23.00 часа той напуснал въпросната хижа и тръгнал с кола към местността Чернатица, където Оги и компания вдигали наздравици.

Атанасов оставил колата на известно разстояние и се приближил до вилата на Харизанов, който бил с близките си на терасата. Когато домакинът станал да отиде до барбекюто, Божидар се прицелил в него със заредената пушка „Збройовка Бърно“, модел ZH 301, без номер, и стрелял с куршум за едър дивеч.  Харизанов веднага бил приет в лечебно заведение, където починал от раните си. За да не бъде разкрит, килърът Атанасов поръсил с червен пипер района, през който преминал и откъдето произвел изстрела. После отново отишъл на партито на хижа „Родопски партизанин“, което да му послужи като алиби, твърдят от обвинението.

Една от версиите е, че Божидар и Оги се познавали отпреди и имали неуредени финансови взаимоотношения, друга гласи, че Харизанов е поръчан заради сделки с наркотици.

Пред съда жената на убития Оги каза: „Стояхме до скарата, Огнян ме беше прегърнал, а след това тръгна към масата, където бяха насядали част от гостите. Чух някакъв пукот, обърнах се и видях, че Оги пада по гръб. Първо реших, че се е спънал, но в следващия момент видях кръв на фланелката му, вдигнах я и на корема имаше огнестрелна рана”, разказа Юлия Ташева. Първата <210> мисъл била, че децата, които играели в къщата, са докопали ловната пушка на Огнян и са стреляли с нея. Хукнала веднага навътре, но там заварила само кротко играещите хлапета. Тогава жената отново се върнала на двора, където цялата група се суетяла около кървящия Огнян. Приятелите му го качили в джипа и потеглили към Пловдив. Когато пристигнали в болницата обаче, лекарите само констатирали смъртта му. „Известно време беше в съзнание, крещеше на Ангел да отвори прозореца да влезе въздух и после притихна”, спомня си фаталната нощ Юлия.

Свидетели на смъртта на Огнян станали и двете му деца - Богдана, която тогава била на 20 години, и 10-годишният Наско.

Последните минути на Оги Лудия са запечатани на видеоклип, който приятелите му са качили в известна видеоплатформа в негова памет.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?