Следвайте ни

Убиецът на милионерка в Пловдив няма да види бял ден

Апелативният съд в Пловдив потвърди най-тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“  спрямо 32-годишния Здравко Дечкин. Мъжът е обвинен в убийството на 57-годишната милионерка Виолета Балабанова, извършено преди 10 години.

Собственикът на клуб за билярд в Пловдив Здравко Дечкин е привлечен като обвиняем за това, че като извършител в съучастие със сина на жртвата Георги Балабанов /подбудител/ е отнел чужди вещи – дамска чанта, съдържаща документи, портфейл, ключове и пари, от владението на Виолета Балабанова с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен със средна телесна повреда, от която е последвала смъртта на нападнатата жена.

Апелативният съд прецени, че събраните доказателства по делото – показания на свидетели, справки от мобилни оператори за проведени разговори между обвиняемия и подбудителя малко преди и след деянието и  иззетата от местопроизшествието дактилоскопна следа, дават необходимата доказателствена обезпеченост на обвинението. 

Съдът прие също, че продължава да е налице и опасност обвиняемият Дечкин да се укрие или да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Аргументира се с обективната и субективна специфика на посегателството - то е извършено след предварителен сговор, във връзка с който е изпълнена детайлна и хладнокръвна предварителна подготовка, включително дебнене на жертвата, използван е нож, с който са нанесени многобройни удари, а впоследствие е предприето обмислено прикриване на следите. На тази база съдът прецени, че обвиняемият е личност, за която никак не е затруднително да извършва сериозни посегателства против имуществото и личността, както и да се укрие.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Припомняме, че трагедията се разигра на 30 септември 2009 г. Вдовицата вечеряла навън със сина си Георги, който я закарал до кооперацията, в която живее. В тъмното там я чакал съучастникът му Здравко. Той се опитал да изтръгне чантата й, но когато усетил съпротива, започнал да я ръга с нож в корема.

Медиците не успели да спасят жената и тя издъхнала от тежките рани. Подозренията на полицията веднага паднали върху сина й Георги, който наследил всичко, но доказателства не били събрани. Младежът разпродал имотите и го ударил на купон. Изпил и наследството на баба си, а когато през 2011 г. обеднял, опитал да се самоубие. Година по-късно Георги загина, след като се разби с мотора си в Слънчев бряг.

Костадин Аршинков

Ръководител екип „общество“

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер във вестниците „Пловдивски новини” и „Стандарт“. В „Марица” е редактор и ръководител на екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?