49

Трима адвокати бранят Ральо Ралев, обвинен за подкуп от 60 бона

Трима адвокати ще бранят бившият кмет на район "Северен" в съда. Това стана ясно на разпоредителното заведание по делото, по което Ральо Ралев е обвиняем за взимането на подкуп в размер на 60 000 лв. Вв съучастие с Даниела Вълова и Иван Делевски. 

Сузана Алекова остава адвокат на Ралев, като към нея се присъединяват защитниците Христо Ботев и адв. Василев. Последният се оказа нередовно призован, което пък стана причина защитниците на тримата обвиняеми да поискат отлагане на разпоредителното заседание. 

Съдия Роглекова обаче отказа, тъй като двама адвокати са напълно достатъчни за даване на ход на делото и отсъствието на един не е предпоставка за отлагането му. 

Даниела Вълова и Иван Делевски са привлечени като обвиняеми за съучастие. Защитник на Вълова е адв. Константин Давчев, а на Делевски - адв. Гънчо Гънчев. 

Адв. Давчев изтъкна, че има пороци в обвинителния акт и според него делото би следвало да бъде прекратено и върнато за корекция на прокуратурата. 

По думите на защитника на Вълова, в обстоятелствената част на обвинителния акт не става ясно къде и кога са се провели срещите между Вълова и свидетели, на които тя да е посочила въпросната сума от 60 бона. 

Адв. Гънчев, който защитава Делевски, посочи че клиентът му няма никакво участие към това, за което са привлечени другите обвиняеми. 

И адвокатът на Ралев - Христо Ботев, подчерта, че има допуснати процесуални нарушения. 

Според обвинението, Ралев, Вълова и Делевски се познавали от години. През месец март 2018 г. инвеститор сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж.

Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Даниела В. и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Даниела е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на бизнесмена, който щял да ги даде на райкмета, за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на Делевски, който бил задържан от служителите на МВР.  Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и други. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ГЕРБ

ГЕРБ

26.06.2023 | 15:20

Тоя нито го познаваме,нито сме го чували.За първи път го виждаме.Наште крадат умно.Никой не може да ги хване.Членовете ни са умни.Този явно е т.п симпатизант

Отговори
6 0
Коментар

Коментар

26.06.2023 | 14:29

Ще го бранят, явно има защо. Парите не са проблем.

Отговори
4 0
Граница

Граница

26.06.2023 | 14:13

Сега е много активен инвеститор в Хасковско, Тополовградско. Много пътува и до Гърция. Бизнесмен - рестораньор!

Отговори
8 0
адво

адво

26.06.2023 | 13:24

Бре, нали нямаше пари?! ТРИМА го пазят! За тези години по учрежденията, явно доста е каширал

Отговори
6 0
Димитър

Димитър

26.06.2023 | 11:06

Ральо селянчето с Трима адвокати . ГЕРБ "стабилна" партия

Отговори
12 0
Йхгкк

Йхгкк

27.06.2023 | 07:36

Този Ямболски селянин е крайно време да го вкарат на топло и да го видим вътре какъв борец е?

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?