Следвайте ни

Тръгва делото за арменската вендета в Пловдив

Започва делото срещу 29-годишния Сергей Харутюнян, който беше задържан заради стрелба по охранителя Атанас Карастойков. Арменецът се изправя пред Окръжния съд в Пловдив в петък. Срещу него са повдигнати  две обвинения от прокуратурата. Първото е за опит за убийство, а второто – за незаконно притежаван пистолет и патрони за него.

Завръзката на драматичната ситуация започна в началото на април м.г. Тогава Сергей пристигнал пред голяма дискотека в Пловдив с шумна компания. Сред тях бил и другият замесен в екшъна – Артур Осинян. Мощния си джип „Рейндж Роувър“ Сергей паркирали точно пред входа на заведението.

По данни на прокуратурата, охранителите на клуба, сред които бил и пострадалият Атанас, не допуснали арменците вътре. Атанас помолил Сергей да премести автомобила, защото блокирал пътя на другите коли към паркинга. Обвиняемият му отвърнал, че ще прави, каквото си иска и да не му нарежда. Пострадалият обяснил какъв е редът, но Сергей започнал да се държи агресивно, търсейки конфронтация.

Стигнало се до спречкване между арменците, които започнали да хвърлят камъни, и охранителите. В мелето била счупена челюстта на Артур. Последвало изнудване по телефона на гарда и собственика на заведението, като арменците поискали за обезщетение да им бъдат платени 40 000 евро. Тъй като номерът не минал, арменците минали на режим „вендета“.

На 29 юли м.г., около 7:30 часа, Сергей причакал Атанас пред дома му в квартал „Кършияка“. Нападателят бил с качулка на главата и вързана кърпа пред лицето си. Щом Атанас слязъл от колата си, Сергей се затичал към него и започнал да стреля с полуавтоматичен пистолет, като два пъти го улучил в бедрата.

Обвиняемият избягал, преоблякъл се и отпрашил към Слънчев бряг, където бил задържан и оттогава е в ареста. Раненият Атанас пък бил настанен за лечение в болница.

За подобно деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание в петък, 22 ноември  2019 г., от 9.00 часа в зала №10 на Окръжен съд – Пловдив.

С молба до магистратите подсъдимият стрелец е заявил, че не дава съгласие да бъде сниман в съдебната зала от журналистите, проявяващи интерес към делото, съобщиха от Храма на Темида.

Костадин Аршинков

Ръководител екип „общество“

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер във вестниците „Пловдивски новини” и „Стандарт“. В „Марица” е редактор и ръководител на екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?