Следвайте ни

Трагедията в Йоаким Груево: Млад мъж издъхна пред дискотека след пиянско меле

viber icon

Датата е 14 септември 2014 година. 26-годишният Васил Василев от Стамболийски отива на дискотека в село Йоаким Груево с компания. След пиянски скандал и побой издъхва на място. Минути по-късно пред заведението почернява от полиция. Над 20 души са отведени в районното.

През 2014 година дискотека „Роял“ в пловдивското село Йоаким Груево е почти единственото място, където младежите се събират и се впускат в луда забава. Посещават я хора и от другите близки села, също от град Стамболийски. Дискотеката работи на пълни обороти, превръща се в гореща точка за срещи и купон. Тя се помещава в сградата на читалището. Няколко години преди инцидента е сочена от полицията като една от проблемните дискотеки, заедно с тази в Стамболийски. Тогава е поискано да се отнеме разрешителното й за удълженото работно време и така вместо два дни в седмицата - петък и събота, в тях да се провеждат забави само в събота. Вземат се мерки, подсилва се охраната и след няколко месеца конфликтите и сбиванията вътре в дискотеката били сведени до минимум, дори изцяло забравени.

На 13 септември Васил Василев се прибира от работа. Малко след това се качва на колелото си, усмихва се на баща си Стоян и казва, че излиза с приятели. Компанията отива в дискотека „Роял“ в село Йоаким Груево. Забавляват се до малките часове на 14 септември. Около 4 ч. сутринта се развихря скандал с негово участие. Започнали да се разменят псувни, закани, едва не се стигнало до удари, когато охраната се намесила и извела почерпените мъже. Ескалацията на напрежението била пресечена, но само за няколко минути. Пиянският скандал се разразил със страшна сила пред стълбите на заведението. Заформило се брутално меле с участието на над 20 души. Започнала размяна на удари. Смята се, че в центъра на скандала били 26-годишният Васил Василев и 24-годишният Йордан Иванов, местен, с криминално досие. Показанията на свидетелите за това какво точно се е случило се разминават, но по-голямата част от тях твърдят, че Йордан е нанасял юмруци и е ритал своя опонент Васил.  От побоя жертвата на мелето не успява да се задържи на краката си и пада по бетонните стълби. Тогава си удря фатално главата и умира на място от тежка черепно-мозъчна травма. Озвереният Йордан се вцепенил, усещайки какво го очаква, ако Васил не отвори очите си. Извикал линейка, опитал да му направи изкуствено дишане, но докато екипът на Спешна помощ стигне до мястото, Васил не помръднал. Побойникът-убиец се изплашил, като на един от свидетелите казал: „Каквото си видял, го забрави!“, а на друг -  „Нищо не си видял, нищо не си чул. Нищо не е станало!“.

Минути по-късно пред дискотека „Роял“ почернява от полиция. Униформените опитват да разберат какво точно се е случило. Настава какофония, като от всяка страна се чуват различни истории. За разпит в районното са отведени над 20 души, които във фаталната нощ са били клиенти на нощното заведение. Стига се дотам, че в МВР-Стамболийски са командировани дознатели от Пловдив. Причината е големият брой задържани, които трябвало по най-бързия начин да бъдат разпитани.

Няколко часа по-късно като главен заподозрян е задържан 24-годишният Йордан Иванов. Първоначалната версия е убийство. В същото време патоанатомите в Пловдив правят аутопсия на жертвата, за да се установи дали младежът е издъхнал точно от зверския побой върху него, или от удар при падане по стълбите пред заведението. От това зависи и каква ще е тежестта на обвинението, което ще се повдигне на Йордан.

Впоследствие е изправен пред съда с две обвинения - за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на Васил вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, както и че е увещавал двама свидетели на случилото се да излъжат пред разследващите.

„Не съм искал да убивам Васко, уплаших се и го ритнах“, каза побойникът в съдебната зала при гледането на мярката му за неотклонение. "Става дума за причиняване на убийство по непредпазливост, няма умисъл в действията", заяви адвокатът на Иванов Станимир Вълчев.

Въпреки това обаче, Окръжният съд  постанови най-тежката мярка „задържане под стража“ за Йордан Василев.

Няколко месеца след това делото стартира. От самото начало обвинението и защитата влизат в остър спор по отношение на квалификацията на престъплението. Първоначално обвинението срещу Иванов, повдигнато от прокуратурата, е за нанесена лека телесна повреда и смърт по непредпазливост. В последствие обаче, по настояване на адвокат Кърпаров, който представлява родителите на убитото момче Тотка и Стоян, прокурорът си прави отвод и делото е поето от друг обвинител. Новото обвинение е по член 116 ал.10 - за убийство по хулигански подбуди.

Прокурорът по делото поиска размерът на присъдата да бъде над средния. Наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 години затвор при обвинение по този член.  Защитата на Иванов - адвокат Кирил Николов, пледира съдът да приеме първоначалната квалификация и клиентът му да бъде съден за причиняване на умишлена лека телесна повреда и смърт по непредпазливост. Делото бе насрочено за три дни заради множеството свидетели. В крайна сметка, магистратите от Окръжния съд приеха, че убийството е по непредпазливост, и осъдиха Йордан Иванов на 3 години затвор, както и да плати обезщетение в размер на 300 000 лева, поискано от родителите на загиналия.

„В 4,30 ч. сутринта съсед дойде вкъщи, за да ми съобщи, че Васко е ударен лошо", разказа пред съда бащата Стоян Василев. Майката на жертвата Тотка обясни през сълзи, че не са й дали да види мъртвия си син в линейката.

Прокуратурата остана недоволна от решението на окръжните магистрати  и обжалва. 4 години след убийството Апелативният съд променя присъдата, като увеличава двойно нейният размер - от 3 на 6 години в затвора. Така престоят на Йордан в затвора е удължен.

Побойникът убиец - син на богат фалшификатор

Осъденият Йордан е син на  Георги Иванов от Йоаким Груево, който бе сочен за организатор на канал за фалшиви сирийски паспорти, разбит от полицията месец преди кървавия инцидент пред дискотеката в селото. Тогава прокуратурата обяви Георги за тартор на схема, според която документите трябвало да бъдат изнесени за Турция, а оттам трети лица да влязат в страната ни като бежанци с документите менте. Иванов бе арестуван в печатница „Кристал” в Пловдив. Тогава разследващи разкриха, че  схемата за подправените сирийски паспорти е организирана преди 3 месеца, когато Георги Иванов установил контакт с клиенти от Турция. Те направили поръчката за 50 000 долара.

Сред жителите семейство Иванови били известни като най-богатите. Никой не знаел с какво точно се занимават, но на всички правело впечатление, че пътуват често в чужбина. Бащата бил стар познайник на полицията. През 2005-а пък в дома му била открита манифактура с матрици за изработка на подправени монети от 2 евро. Криминалистите тогава иззели само едно готово менте, а Иванов получил условна присъда от 1,6 г.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

мхм

мхм

06.06.2021 | 09:07

По селските"дискотеки" е така , докат ходиде, ше ви трепят...

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?